CNN: Trump bi trebao posjetiti BiH i Srebrenicu

Radiosarajevo.ba
CNN: Trump bi trebao posjetiti BiH i Srebrenicu
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Predsjednik SAD-a Donald Trump trebao bi posjetiti BiH i Srebrenicu da vidi šta se može dogoditi kada ne uspijemo djelovati protiv etničkog ekstremizma, komentar je koji je objavio CNN.

Analizirajući njegovo ponašanje u vezi s nasilnim desničarskim protestima, odnosno valom nasilja koji je zadesio SAD, komentatorica CNN-a Frida Ghitis savjetuje američkom predsjedniku i putovanje u našu državu.

"Trumpova turneja bi trebala uključiti Bosnu. Možda bi trebao posjetiti spomenik u Srebrenici. Naravno, okolnosti u Bosni, u nacističkoj Njemačkoj i u Holandiji bile su veoma različite od onoga što se danas dešava u Sjedinjenim Američkim Državama. Svaki trenutak u historiji ima svoje karakteristike. Ali najbenignije tumačenje koje mogu koristiti da objasnim Trumpov neuspjeh da izda ubjedljivu i nedvosmislenu osudu ponašanja bijelih supremacista i neonacista jeste da on ne razumije koliko je opasno ono što on zaista radi", navodi Ghitis u komentaru na CNN-u.

Govoreći o BiH, Ghitis navodi da je eksplozija nacionalizma i ekstremizma u BiH, podstaknuta od harizmatičkih nacionalističkih lidera, doprinijela da se susjed bori protiv susjeda, razarajući ono što je nekada bilo multietničko i multireligijsko društvo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije