Trumpovo vanredno obraćanje: Rasističko nasilje je udar u srž Amerike

Fena
Trumpovo vanredno obraćanje: Rasističko nasilje je udar u srž Amerike
EPA / Ilustracija
Američki predsjednik Donald Trump obratio se javnosti osudivši, tek nakon dva dana, rasističko nasilje u Charlottesvillu, prenosi CNN.

Trump je po povratku u Washington održao konferenciju za novinare, kazavši da svi, bez obzira na boju kože moraju poštovati zakone.

"Rasizam je zlo, i oni koji uzrokuju nasilje u to ime su kriminalci i propalice, uključujući i KKK, neonaciste, bijele supremaciste i druge grupe okupljene oko mržnje. One su nespojive sa svime što volimo kao Amerikanci ", rekao je Trump, prvi put jasno precizirajući odogovornost za nasilje.

On je posljednjih dana bio pod velikim pritiskom javnosti jer je u prvoj reakciji na nemire izjednačio dvije dijametralno različite grupe demonstranata.

"Mi smo nacija utemeljena na istini da smo svi stvoreni jednaki. Svi smo jednaki u očima našeg Stvoritelja. Jednaki smo pred zakonom i ustavom. On koji šire nasilje u ime rasiszma udaraju u sami srž Amerike", rekao je Trump najavljujući da će odgovorni biti procesuirani.

"U ovakvim vremenima Amerika pokazuje svoj karakter pa na mržnju odgovara ljubavlju, na podjele jedinstvom i na nasilje pravdom", dodao je.

Podsjetimo, u nemirima nakon demosntracija ultradesničara u južnjačkog gradu, u terorističkom napadu u kojem je jedan od demonstranata automobilom pregazio grupu građana koji su protestirali protiv mržnje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije