Članica Europske unije prelomila: 'Nećemo više slati oružje Ukrajini'

0
Radiosarajevo.ba
Članica Europske unije prelomila: 'Nećemo više slati oružje Ukrajini'
Foto: EPA - EFE / Ukrajina / Ilustracija

Novi slovački premijer Robert Fico rekao je u četvrtak da njegova zemlja prekida slanje oružja Ukrajini i ubuduće ograničava pomoć susjednoj zemlji na "humanitarnu i na civilnu", što je prva takva odluka zapadnih saveznika.

"Mi smatramo pomoć Ukrajini samo kao humanitarnu i civilnu pomoć, nećemo više slati oružje Ukrajini", rekao je Fico, dan nakon svog imenovanja za predsjednika koalicijske vlade u kojoj je i proruska krajnje desna stranka.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova nije htjelo komentirati informaciju na upit AFP-a.

Ponovo se oglasio FK Sarajevo: Pročitajte važno saopćenje za navijače

Ponovo se oglasio FK Sarajevo: Pročitajte važno saopćenje za navijače

Slovačka, zemlja s 5,4 miliona stanovnika, sve dosad je pružala snažnu potporu Ukrajini u okviru koje joj je slala borbene avione MiG-29 sovjetske proizvodnje, MANPADS-e (prijenosne protuzračne obrambene sustave zemlja-zrak) i protuzračni odbrambeni sistem te popravljala oružje kojim su se koristili ukrajinski vojnici.

Zelenski potvrdio: Ukrajina dobila moćno oružje od SAD-a

Zelenski potvrdio: Ukrajina dobila moćno oružje od SAD-a

Institut Kiel ocjenjuje da je ukupna vrijednost pomoći, uglavnom vojne, na dan 31. jula iznosila 680 miliona eura (1.3 milijarde KM).

Slovačka je jedna od zemalja koje su najviše pomagale s obzirom na svoj BDP (0,65 posto), poslije Norveške, baltičkih zemalja, Danske i Poljske.

No Ficova stranka Smer-SD je pobijedila na prošlomjesečnim izborima obećavši da će prekinuti slanje vojne pomoći Ukrajini, što je potaknulo zabrinutost zbog mogućeg narušavanja jedinstva u politici Zapada prema Kijevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije