Zelenski potvrdio: Ukrajina dobila moćno oružje od SAD-a

0
Fena
Zelenski potvrdio: Ukrajina dobila moćno oružje od SAD-a
FOTO: Facebook / Volodimir Zelenski u posjeti Washingtonu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u utorak da je Kijev koristio rakete dugog dometa Army Tacticle Missile System (ATACMS) koje su Ukrajini dostavile Sjedinjene Države.

Kijev je u više navrata tražio od američke administracije ATACMS, u nadi da bi ti projektili mogli ojačati sposobnost Ukrajine da napadne i poremeti linije snabdijevanja, zračne baze i željezničke mreže na teritoriji koju je okupirala Rusija, do koje se ne može doći opremom kratkog dometa.

"Danas se posebno zahvaljujemo Sjedinjenim Državama. Naši dogovori s predsjednikom Bidenom se provode. Vrlo precizno, projektili ATACMS su se pokazali", kazao je on u svom noćnom obraćanju.

Izgorio objekat na Alipašinom Polju

Izgorio objekat na Alipašinom Polju

To je prva službeno potvrđena upotreba ATACMS, koji može letjeti do 306 kilometara.

Ukrajinska vojska saopćila je tokom dana da je pogodila dva aerodroma koje koristi Rusija u gradovima Lugansk i Berdjansk koje je okupirala Moskva.

Prema njegovim izvještajima, uništeno je devet helikoptera, raketni bacač protivzračne odbrane i druga oprema, pogođene su piste, prenosi Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije