Njemačka / Čitav samostan u karantinu: Zaraženo 76 kaluđerica

01. 12. 2020. u 15:46:00 Anadolija

Shares: 5

U franjevačkom samostanu na sjeverozapadu Njemačke 76 katoličkih kaluđerica pozitivno je na novi koronavirus, saopštili su u utorak crkveni zvaničnici. 

Preostalih 85 časnih sestara dobilo je negativne rezultate testiranja u samostanu u Thuineu, u blizini granice s Holandijom, rekla je opatica samostana.

“Zahvalni smo što do sada niko nije u bolnici“, rekla je opatica Maria Cordis Reiker.

Lokalne zdravstvene vlasti stavile su čitav samostan u karantin krajem prošle sedmice nakon što su tamo otkriveni prvi slučajevi zaraze koronavirusom. Većina katoličkih časnih sestara u Njemačkoj su starije žene, jer samostani već decenijama imaju poteškoća u regrutovanju mladih žena.

Reiker je kazala da još uvijek čekaju rezultate testa 160 uposlenika samostana, među kojima su i medicinske sestre koje rade u samostanskom domu za stare i drugi koji rade u kuhinji i praonici.

Časne sestre također vode internat za dječake i nekoliko drugih škola, uključujući i strukovnu školu.

“Ne znamo kako će se stvari nastaviti odvijati u našim školama, za sada nastava je i dalje u toku“, rekla je opatica Reiker.

Naglasila je da su lokalni zdravstveni i obrazovni zvaničnici u kontaktu sa školama.

U Njemačkoj su u posljednja 24 sata potvrđena 13.604 nova slučaja zaraze koronavirusom, dok je od posljedica preminulo 388 osoba, objavio je u utorak državna institucija za kontrolu bolesti, Institut “Robert Koch“.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA