Cijeli svijet napao Trumpa zbog povlačenja iz sporazuma o klimi

Radiosarajevo.ba
Cijeli svijet napao Trumpa zbog povlačenja iz sporazuma o klimi
/ AA
"Povlačenje SAD-a iz Pariskog sporazuma pogrešno je za budućnost djece i ovo je tužan dan za planetu", poručili su svjetski lideri i naučnici u četvrtak pošto je američki predsjednik Donald Trump objavio da se SAD povlači iz sporazuma.

Trump je rekao da to čini u ime očuvanja američkih radnih mjesta i najavio da "ispunjava svoju službenu dužnost, a to je zaštita Amerike i njenih građana". Dodao je i da je spreman pregovarati o novom dogovoru o klimi.

Njemačka, Francuska i Italija objavile su zajedničku izjavu u kojoj odbacuju zahtjev predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da se o Pariskom sporazumu o klimi ponovno pregovara. 

"Pariski sporazum ostaje temelj saradnje među našim državama za učinkovito i pravovremeno spriječavanje klimatskih promjena i provedbu ciljeva Agende 2030 za održivi razvoj", poručile su tri zemlje u izjavi, prenose svjetske agencije.

Italijanski premijer Paolo Gentiloni, njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmenule Macron u izjavi su ponovili da su njihove zemlje predane provedbi dogovora i pozvali su sve partnere da ubrzaju svoja djelovanja u borbi protiv klimatskih promjena.

Izvršni direktor tvrtke Tesla Elon Musk i izvršni direktor kompanije Walt Disney Robert Iger u četvrtak su rekli da će napustiti savjetničko tijelo Bijele kuće nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump objavio da će Sjedinjene Države povući iz Pariskog sporazuma o klimi.

"Klimatska promjena je stvarna. Napuštanje Pariza nije dobro za Ameriku ili svijet", napisao je u objavi na Twitteru Musk, utemeljitelj kompanije za proizvodnju električnih vozila. 

Iger je na Twitteru napisao  da je "iz načela dao ostavku na mjesto u predsjednikovom vijeću zbog povlačenja iz Pariskog sporazuma".

;

Pored Tesle stotine američkih kompanija tražile su od Trumpa da se ne povlači iz sporazuma, među kojima i kompanije poput Intela, Hewlett-Packarda i veliki proizvođači hrane i odjeće, i najavile da će nastaviti s nastojanjima da se smanje emisije stakleničkih plinova . 

Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres "ostaje uvjeren u to da će američki gradovi, države i poslovni krugovi raditi na tome da smanje emisije fosilnih goriva", rekao je njegov glasnogovornik.

Bivši američki predsjednik Barack Obama kritizirao je odluku svog nasljednika Donalda Trumpa o povlačenju, ali i izrazio uvjerenje da će američke države i poslovni sektor  raditi snažnije na tome da zaštite planetu. 

"Čak i ako Amerika nije lider; pa čak i ako se ova administracija pridruži šačici zemalja koje odbacuju budućnost, uvjeren sam da će naše dražve, gradovi i poslovni krugovi iskoračiti i učiniti čak više da pokažu put i pomognu zaštititi za buduće generacijie ou jedinu planetu koju imamo", rekao je Obama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije