Trump dao privatni broj mobitela liderima, eskperti upozorili na opasnost

Anadolija
Trump dao privatni broj mobitela liderima, eskperti upozorili na opasnost
EPA / Arhiv
Sigurnosni eksperti tvrde da je američki predsjednik Donald Trump hodajući magnet za prisluškivače i softverske viruse ukoliko su tačni navodi da koristi nezaštićeni privatni mobilni telefon za razgovore s kolegama i liderima drugih zemalja.

Pozivajući se na neimenovane zvaničnike, američki mediji pišu kako američki predsjednik Trump daje broj privatnog mobitela kolegama uz nagovor da ga zovu na taj broj kako bi izbjegli crvenu traku snimanja diplomatskih razgovora.

Stručnjaci za sigurnost zabrinuti su takvim ponašanjem Trumpa koji je tokom predizborne kampanje oponenticu Hillary Clinton žestoko napadao zbog toga što je za vrijeme mandata državne sekretarke koristila privatnu e-mail poštu.

Ukazujući na razvijenost cyber špijunaže, eksperti tvrde da takvo ponašanje Trumpa nije samo neodgovorno, već i veoma opasno po nacionalnu sigurnost SAD-a.

Andrew McLaughlin, bivši zamjenik šefa tima za tehnološku sigurnost za vrijeme administracije Baracka Obame, izjavio je kako su razgovori mobilnim telefonima "veoma ranjivi", da se mogu lako presretati, da se pomoću mobitela može utvrditi precizna lokacija osobe, zaraziti telefon različitim virusima i uraditi mnogo nepoželjnog po prvog čovjeka države.

Mclaughlin je kazao da je e-mail server bivše sekretarke Cliton bio najčuvanija vojna baza Fort Fox u poređenju sa Trumpovim korištenjem i nosanjem običnog mobilnog telefona po svijetu.

Trump je tokom predizborne kampanje tvrdio da Clinton ne može biti predsjednica i imati pristup povjerljivim informacijama, jer bi ih neodgovornim ponašanjem ugrozila, a McLaughlin tvrdi da se ni sam Trump nije dokazao kao pouzdan.

Neimenovani zvaničnici Bijele kuće i ureda predsjednika drugih država potvrdili su da je Trump razmijenio brojeve mobilnih telefona s kolegama i nagovarao ih da ga zovu privatnom linijom, a ne diplomatskim kanalima radi lakše realizacije razgovora.

To je Trump učinio sa predsjednicima Kanade, Meksika i Francuske, potvrdili su neimenovani izvori sa obje strane.

Profesor Instituta za sigurnost informacija Matthew Green je kazao da je korištenje mobilnog telefona za predsjednika države veoma opasno jer su mobilne mreže jako ranjive i predsjednikovi razgovori mogu biti prisluškivani čak i ako koristi zaštitu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije