Cijeli kontinent dobiva vakcinu: Odlične vijesti za milione ljudi

Radiosarajevo.ba
Cijeli kontinent dobiva vakcinu: Odlične vijesti za milione ljudi
Foto: EPA-EFE / Australija

Australske vlasti su najavile da očekuju prve količine vakcine protiv COVID-19 u januaru, a premijer Scottt Morrison izjavio je da je dnevni broj novozaraženih bio najmanji u posljednjih 10 sedmica

Morrison je objelodanio da je vlada postigla sporazum o proizvodnji dvije vakcine sa kompanijom CSL Ltd. 

Prva je ona koju je razvila rivalska farmaceutska kompanija Astra Zeneca u saradnji sa Univerzitetom Oklsford, a druga koju je u svojim laboratorijama samostalno razvila kompanija CSL Ltd u saradnji sa Univerzitetom Kvinslend. 

"Australiji je potrebno malo nade. Danas smo napravili značajan iskorak u pravcu bolje zaštite zdravlja naših sugrađana i borbe protiv koronavirusa", izjavio je Morrison. 

Kako je navededno, tokom testiranja obje vakcine pokazale potencijal da omoguće "dugogodišnju zaštitu". Premijer je izrazio očekivanje da će kompanija CSL isporučiti oko 3,8 miliona doza vakcine po licenci Astra Zenece, kao i da će država nabavljati lekove od kompanije CSL ukoliko testiranja pokažu da su efikasni. 

Ukoliko obje vakcine prođu sva klinička testiranja, Australija će izdvojiti oko 1,7 milijardi australijskih dolara za ukupno 85 miliona doza, rekao je australijski premijer. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije