Cijela porodica novinara iz Gaze ubijena u izraelskom bombardovanju

3
Radiosarajevo.ba
Cijela porodica novinara iz Gaze ubijena u izraelskom bombardovanju
Foto: Kolaž / Wael Al-Dahdouh u suzama nakon što je ubijena njegova porodica

Brojni članovi porodice novinara Al Jazeere Waela Al-Dahdouha, uključujući njegovu suprugu, sina i kćerku, ubijeni su u izraelskom bombardovanju koje je ciljalo kuću u koju su raseljeni, u kampu Nuseirat, u centralnom pojasu Gaze.

Novinar Al-Dahdouh istaknuo se preciznim izvještavanjem o izraelskom bombardovanju i brojnim masakrima koje Izrael čini u svojoj kontinuiranoj agresiji na Pojas Gaze, te je sa terena prenosio razmjere razaranja i jasno ciljanje bespomoćnih civila u enklavi.

Al-Dahdouh je iz ureda Al Jazeere u Gazi izvještavao o izraelskim udarima koji su bili u toku, kada je dobio informaciju o napadu na područje u kojem se sklonila njegova porodica u južnom dijelu Gaze, gdje je Izrael upravo i tražio da stanovnici Gaze odu u svom upozorenju o evakuaciji.

Šta će odlučiti: Delegati Parlamenta FBiH danas glasaju o neradnoj nedjelji 

Šta će odlučiti: Delegati Parlamenta FBiH danas glasaju o neradnoj nedjelji 

Porodica Al-Dahdouha sklonila se u kamp Nuseirat na jugu Pojasa Gaze, nakon što je shavatio da im se neće moći posvetiti usred neprekidnog bombardovanje i zbog svog neumornog rada na izvještavanju o agresiji. Izrael je tražio od Palestinaca u Pojasu Gaze da se presele na jug kako bi izbjegli bombardovanje, ali izraelski udari su ih i tamo pratili, što potvrđuje ono što Palestinci stalno naglašavaju – da u Pojasu nema sigurnog mjesta.

Al-Dahdouh je rekao: “Meta izraelskog bombardovanja bila je moja porodica u području daleko od sjeverne Gaze, za koje je okupacijska vojska tražila da se evakuira.”

“Ono što se upravo dogodilo je jasno; to je dio kontinuiranog ciljanja žena i djece u Gazi. Upravo sam izvještavao o izraelskim udarima koji su gađali područje Nuseirata.”

“Znali smo da nas izraelska okupacija neće ostaviti a da nas ne kazni. Oni se osvećuju na djeci. Ali naše su suze ljudske, a ne iz kukavičluka”, dodao je.

Dopisnik Al Jazeere javio je da se u zgradi koja je pogođena nalazi više od stotinu ljudi, među kojima i veliki broj članova porodice Dahdouh. Dodao je da su mete izraelskog bombardovanja bile porodice Dahdouh i Awad, istaknuvši da se određeni broj članova te dvije porodice još uvijek vode kao nestali, piše Al Jazeera

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije