Charlie Hebdo: Počelo suđenje optuženim za masakr u Parizu

Radiosarajevo.ba
Charlie Hebdo: Počelo suđenje optuženim za masakr u Parizu
Foto: EPA-EFE / Počelo suđenje za napade u Parizu

Suđenje za napade na prostorije satiričnog lista Charlie Hebdo, policajce i jevrejski supermarket, koji su se desili u januaru 2015. u Francuskoj, počelo je u srijedu pred specijalnim sudom u Parizu.

U napadima je ubijeno 17 osoba.

Sudi se grupi od 14 osoba optuženih da su na različite načine pružili logističku podršku braći Saidu i Cherifu Kouashiju i Amedyju Coulibalyju, izvršiocima napada, koji su pokrenuli niz napada u Francuskoj.

Na sudu u Parizu bilo je prisutno 11 optuženih, dok se trojici sudi u odsustvu

Njih 11 sjedilo je u sudu pod jakom stražom u dvije zastakljene kabine. Na suđenju su prvo rekli svoja imena i zanimanja i potvrdili da namjeravaju odgovariti na pitanja suda, piše BBC

Vjeruje se da su trojica osumnjičenih nestali u Siriji i Iraku ili su ubijeni, i bit će im suđeno u odsutnosti. Sva trojica i dalje su predmet međunarodnih potjernica.

Na suđenju je oko 200 tužilaca, a očekuje se da svjedoče preživjeli. 

Suđenje, koje se održava pod visokim mjerama sigurnosti, trebalo bi biti završeno do 10. novembra, prenose agencije. Trebalo je početi i ranije, ali je bilo odgođeno gotovo četiri mjeseca zbog pandemije koronavirusa.

Pariski satirični list Charlie Hebdo u utorak je ponovo objavio karikature poslanika Muhammeda, koje su bile povod za napad na redakciju u januaru 2015. godine, kada je poginulo 12 osoba.

U uvodniku list navodi da karikature "pripadaju historiji" i da se "historija ne može mijenjati niti brisati".

Braća Cherif i Said Kuashi su 7. januara 2015. godine izvršili napad na prostorije redakcije, a poslije toga ubili su i ranjenog policajca, nakon čega su pobjegli.

Dva dana kasnije je Amedy Coulibaly, koji je braću Kuashi znao iz zatvora, ubio je policajku, a zatim napao jevrejsku trgovinu, ubivši četiri taoca.

Braća Kuashi su se do tada sakrivala s još jednim taocem.

Tokom tri dana ubijeno je 17 ljudi. Sva trojica napadača ubijena su u gotovo istovremenim policijskim akcijama.

U danima nakon napada u januaru 2015. godine milioni ljudi učestvovali su u marševima solidarnosti širom Francuske i širom svijeta pod sloganom "Je suis Charlie" (ja sam Charlie).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije