KS / BH novinari: Ovo je nedopustivo, MUP mora istražiti prijetnje Filipu Androniku

06. 12. 2018. u 13:55:00 L. R.

Shares: 49

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari najoštrije osuđuje kršenje prava na slobodu izražavanje i zavođenje cenzure na Kantonalnoj javnoj Televiziji Sarajevo (TVSA), koje je uslijedilo nakon što su u emisiji „Dobre vibracije“ objavljene karikature strip crtača i karikaturiste Filipa Andronika.

BH novinari

"Upravni odbor BH novinara smatra kako su saopćenje Nadzornog odbora i Uprave TVSA i promtna reakcija Stranke demokratske akcije (SDA) nedozvoljeno političko uplitanje u rad javnog medija i uredničku samostalnosti, te jedan od najgrubljih primjera kršenja člana 10. Evropske konvencije o
ljudskim pravima i temeljnim slobodama.

Bosna i Hercegovina je, kao država, ratifikovala Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, a ključne vrijednosti slobode izražavanja i prava novinara ugradila u medijsku legislativu i društveni sistem. U tom je kontekstu, nedopustivo dovoditi u pitanje pravo urednice Enise Skenderagić da ugosti karikaturistu Filipa Andronika i objavi njegove karikature ili na dnevno–političkoj osnovi tumačiti i manipulirati sadržajem objavljenih karikatura. Imajući u vidu činjenice da su „humoristički i satirični žanr” zaštićeni članom 10. Evropske konvencije i da dozvoljava “viši stupanj pretjerivanja, čak i provokacije” (kako se navodi u dokumentima Vijeća Evrope), reakcije upravnih struktura TVSA i stranke SDA nisu ništa druge nego pokušaj zavođenje medijskog i umjetničkog mraka u Sarajevskom kantonu, odnosno, bosanskohercegovačkom društvu u cjelini", navedeno je u saopćenju.

Upravni odbor BH novinara poziva novinare i urednike TVSA da se solidarno suprotstave zavođenju cenzure i da zajedno stanu u odbranu nezavisnosti i integriteta novinarske profesije, koji se ozbiljno narušavaju višegodišnjim političkim uplitanjima u kreiranje medijskih sadržaja i rad ove televizije.

"TVSA je javna televizija, plaćena javnim novcem i sa zadaćom da radi u interesu svih građana Kantona Sarajevo, a ne samo SDA ili bilo koje druge političke stranke koja obnaša vlasti u ovom kantonu. Istovremeno, UO BH novinara poziva MUP kantona Sarajevo da sa dužnom pažnjom
istraži direktne prijetnje smrću i pozivanje na linč umjetnika Filipa Andronika, te podnese
krivičnu prijavu protiv osoba koje ugrožavaju njegovu ličnu sigurnost i slobodan rad", saopćeno je.

Senad Pećanin

Proteklih dana brojne javne ličnosti stale su otvoreno u zaštitu Filipa Andronika, a nakon saopćenja TVSA i SDA.

Senad Pećanin, dugogodišnji novinar i urednik, a danas advokat (koji, između ostalih, zastupa i Enisu Skenderagić), poručio je:

"Reagiranje Nadzornog odbora i Uprave TV Sarajevo je urednicu Enisu Skendragić i umjetnika Filipa Andronika izložilo užasnim uvredama i prijetnjama po njihovu sigurnost i živote, koje već danima neprekidno primaju. Smatram da navedena reakcija upravljačkih struktura TV Sarajevo predstavlja uvredu svih građana koji finansiraju ovu javnu televiziju. Zato od nadležnih državnih organa, a posebno novoizabranih vlasti KS-a, zahtijevam poduzimanje svih potrebnih mjera za zaštitu fizičke sigurnosti i prava Enise Skenderagić i Filipa Andronika, ali i prava na slobodu govora i javne medije koji će biti nezavisni od vlasti i novinarskih diletanata.”

Dragan Bursać

Kolumnista i novinar Dragan Bursać smatra kako je Filip Andronik ''u jednoj legalnoj emisiji pokazao legalnu karikaturu, ako uopće postoji neka druga osim legalne''. '

'Na žalost, ispostavilo se da je koncept TVSA, odiozan prema tekovinama demokracije, kao što je sloboda kreativnog djelovanja. Pa je onda ispričnica ove televizije, kao i ispričnica SDA, šamar za slobodno novinarstvo, ali i za demokraciju u ovoj zemlji. To što su čuvari ćudoređa vidjeli Aliju Izetbegovića zajedno s Batmanom, više govori o njihovoj paranoji od bilo čega'', rekao je Bursać za Bljesak.

Aleksandar Trifunović

Urednik portala Buka Aleksandar Trifunović napisao je kako je na komičara, nagrađivanog stripa autora Filipa Andronika u Sarajevu započeo linč zbog njegove karikature:

"Koliko vidim, a volio bi da me me ispravite ipak nosim naočare, inače demokratska i glasna virtuelna javnost spremna da reaguje na nepravdu uglavnom ignoriše ovaj sramni čin. Satira nema granica, nema tabua, niti ih smije imati u društvu koje se samo proziva demokratskim. Satira ima pravo na pretjerivanje i političku nekorektnost posebno u društvu u kome nas aktuelna politika ismijava svakodnevno, sprdajući se sa većinom stanovnika ove vukojebine. Puna podrška Filipu."

A, Nadrealisti?

Podršku mu je dao i Jasminko Halilović, osnivač i direktor Muzeja ratnog djetinjstva, a brojni su sjajno poentirali podsjećajući na Top Listu Nadrealista, koja je u svoje doba "derala" tada vladajuću strukturu, ukljućujući i Aliju Izetbegovića.

Ako ste zaboravili, dozvolite nam da vas podsjetimo:

KOMENTARI (9)