Čestitamo Androniku i Mavriću: Strip BH autora nagrađen u Francuskoj

Radiosarajevo.ba
Čestitamo Androniku i Mavriću: Strip BH autora nagrađen u Francuskoj

Na upravo održanom strip festivalu u Francuskoj, domaći crtaći dvojac Filip Andronik i Senad Mavrić, dobili su nagradu za strip.

Njihov strip „Krieg Machine“ („Ratna mašina“), koji je tek nedavno obavila izdavačka kuća Delcourt u Francuskoj, osvojio je nagradu za Najbolji historijski rad na festivalu stripa „Bulles d'air“ u francuskom gradiću Evreux.

Ovaj festival stripa se održao u vojnoj bazi francuskih zračnih snaga u periodu od 17 do 18. novembra i bio je orjentiran ka publici koja voli čitati stripove o avionima te općenito o vojnoj tematici. Strip bh. autora, koji govori o posadi njemačkog tenka „Tigar“ u Drugom svjetskom ratu, bio je najznačajniji historijski strip objavljen od prošlog festivala do ovog te je dobio nagradu za historijski rad.

Ova dva autora godinama sarađuju sa izdavačkom kućom Delcourt, najvećom Francuskom izdavačkom kućom koja štampa stripove. Njihov strip „Krieg machine“ je druga knjiga iz serije nakon prve naslovljene „Cette machine tue les fascistes“ (Ova mašina ubija fašiste).

Filip i Senad trenutno rade na trećoj knjizi koja, nakon stripova o ruskim i njemačkim tenkovima, obrađuje temu američkih oklopnih vozila u Drugom svjetskom ratu. Scenario za sve knjige potpisuje Jean Pierre Pécau.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije