Češki ultimatum Rusiji: Vratite diplomate

0
Radiosarajevo.ba
Češki ultimatum Rusiji: Vratite diplomate
Foto: EPA-EFE / Jakub Kulhanek

Češka je u srijedu zatražila od Rusije da dopusti povratak 20 protjeranih čeških diplomata u Moskvu do četvrtka ili će protjerati još ruskih diplomata iz Praga.

Prag je u subotu protjerao 18 službenika ruske ambasade, koje je identifikovao kao pripadnike obavještajnih službi, nakon što je optužio dvojicu ruskih špijuna optuženih za trovanje nervnim agensom u Britaniji 2018. da su odgovorni za eksploziju u češkom skladištu municije prije par godina u kojoj je poginulo dvoje ljudi.

Rusija je negirala češke optužbe, a Kremlj je češke poteze ocijenio "provocirajućima i neprijateljskima". Rusija je odgovorila protjerivanjem 20 diplomata češke ambasade  u Moskvi, koje je manje nego rusko u Pragu.

"Reakcija ruske strane bila je neproporcionalna i de facto je paralizovala funkcionisanje naše ambasade", rekao je novinarima češki ministar vanjskih poslova Jakub Kulhanek.

"Ako se naši diplomati ne budu mogli vratiti u Moskvu, sutra poslijepodne odlučit ću da se smanji broj diplomata ambasade Ruske Federacije u Pragu tako da odgovara sadašnjoj situaciji u češkoj ambasadi u Moskvi", istakao je.

Češko ministarstvo vanjskih poslova navodi da se u Moskvi nalazi petero čeških diplomata, plus 19 drugih službenika, nakon prvog kruga protjerivanja.

Ruska ambasada u Pragu sada ima 27 diplomata i 67 drugih službenika, Obje zemlje imaju nešto manje službenika i u konzulatima u drugim gradovima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije