Na današnji dan Češka Republika je priznala samostalnu Bosnu i Hercegovinu

9
Radiosarajevo.ba
Na današnji dan Češka Republika je priznala samostalnu Bosnu i Hercegovinu
FOTO: Facebook / Martina Mlinarević Sopta ugostila ministra vanjskih poslova Češke Republike Aleša Chmelařa

Na današnji dan Češka Republika je priznala samostalnu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu. 

Tim povodom ambasadorica BiH Martina Mlinarević Sopta je na svom Facebook profilu podsjetila na taj datum i ugostila zamjenika ministra vanjskih poslova Češke Republike Aleša Chmelařa. 

Bio je to prijateljski razgovor u kome je potvrđeno opredijeljenje naše zemlje ka euroatlantskim integracijama, te je na tom putu Češka Republika stabilan partner našoj zemlji i iskreni prijatelj.

"08.02.1993. godine Češka Republika priznala je samostalnu Bosnu i Hercegovinu, a povodom tog događaja u prostorijama Ambasade BiH u Pragu ugostila sam zamjenika ministra vanjskih poslova Češke Republike g. Aleša Chmelařa.

U prijateljskom razgovoru prisjetili smo se da je te godine svoju prvu godinu kao samostalna država živjela i Češka Republika, i da je od prvih dana bila iskreni prijatelj i stabilni partner Bosne i Hercegovine, te da će to uvijek i ostati s naglaskom na euroatlanske integracije naše zemlje.

Na stolu su bili tradicionalni okusi naše domovine, pite i peksimeti, suhe smokve, livanjski sir, hercegovačko vino, šape i salenjaci moje bake.

Danas smo i u Sarajevskoj ulici u Pragu simbolično položili cvijet za sve pale u borbi za slobodnu i samostalnu BiH i počeli pregovore za spomenik prijateljstva u jednom od praških parkova. Na početku svog mandata uputila sam i inicijativu našem glavnom gradu da se u Sarajevu dodjeli naziv "Praška ulica" ili u suradnji sa studentima ALU napravi idejno rješenje spomena na pokojnog predsjednika Havela, jednog od najvećih prijatelja BiH.

Ljepotu ovog dana uveličao je i veliki snijeg koji je prekrio Prag, te je sve izgledalo poput bajke", napisala je na svom Facebook profilu ambasadorica BiH u Češkoj Martina Mlinarević-Sopta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije