Čelnik britanskog Glavnog štaba: Pripremite se za novi europski kopneni rat

7
Radiosarajevo.ba
Čelnik britanskog Glavnog štaba: Pripremite se za novi europski kopneni rat
Foto: EPA-EFE / Britanski vojnici

Načelnik Glavnog štaba britanske vojske poručio je svojim jedinicama da se pripreme za "borbu" i "pobjedu nad Putinovom vojskom" u "europskom kopnenom ratu".

General Sir Patrick Sanders ove je sedmice preuzeo komandu nad britanskom vojskom i upozorio vojnike da su oni generacija "koja mora pripremiti vojsku da se još jednom bori u Europi" budući da ruska invazija na Ukrajinu urušava globalnu stabilnost.

"Ja sam prvi načelnik Glavnog štaba od 1941. koji je preuzeo komandu nad vojskom u sjeni kopnenog rata u Europi koji uključuje kontinentalnu silu... trajna prijetnja iz Rusije pokazuje da smo ušli u novu eru nesigurnosti", poručio je vojnicima.

"Moja je jedinstvena dužnost učiniti našu vojsku smrtonosnom i učinkovitijom koliko god je to moguće. Sada je vrijeme i naša je prilika da iskoristimo."

Sandersova izjava, piše Daily Mail, a prenosi Jutarnji, dolazi u trenutku kada ruski predsjednik Vladimir Putin prijeti zemljama članicama NATO-a i optužuje SAD da se 'igra Boga'.

U podužem govoru na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu Putin je, osuđujući Ameriku i njezine saveznike, upozorio da "više ništa neće biti kao što je bilo".

Putin je priprijetio i oligarsima koji su razmišljali o odlasku iz njegova kruga.

"Sigurnije je u vlastitoj kući", rekao je. "Oni koji ovo nisu htjeli slušati izgubili su milijune u inostranstvu."

Najavio je pritom da zapadni saveznici "misle da su pobijedili" i rekao da je "specijalna vojna operacija", kako naziva svoj rat u Ukrajini, postala "spas za Zapad koji za sve probleme okrivljuje Rusiju".

Dodao je da SAD sebe smatraju "božjim poslanikom na Zemlji", te da su sankcije Zapada utemeljene na lažnoj premisi da Rusija nema ekonomski suverenitet.

Britanski premijer Boris Johnson pozvao je u međuvremenu svjetske čelnike da se pripreme za dugi rat u Ukrajini ili riskiraju "najveću pobjedu nekog agresora u Europi od Drugog svjetskog rata".

"Moramo jasno dati do znanja da podržavamo Ukrajince u njihovim ambicijama... da protjeraju Ruse, protjeraju Putinovu vojsku, iz svega što je stekao od 24. februara", izjavio je Johnson.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije