Britanski padobranci ipak ne dolaze u BiH zbog snimka orgija u kasarni

2
Radiosarajevo.ba
Britanski padobranci ipak ne dolaze u BiH zbog snimka orgija u kasarni
Foto: EPA-EFE / Britanski padobranci

Novi komandant britanske vojske otkazao je upućivanje bataljona padobranske jedinice u Bosnu iHercegovinu i Kosovo nakon objavljivanja snimka na kojem se naizgled vidi kako padobranci učestvuju u orgiji u vojnoj bazi.

General-potpukovnik Andrew Harrison napisao je u pismu da je general Sir Patrick Sanders "privremeno izgubio povjerenje" u Jedinicu trećeg bataljona".

"Danas popodne načelnik Generalštaba (CGS), general Sir Patrik Sanders, donio je odluku da ukloni Treća jedinica sa spiska za raspoređivanje na Balkan ovog ljeta", napisao je on, a prenosi The Guardian.

"Ovaj bataljon ima izvanrednu reputaciju, u službi je britanskog naroda i svaki od pripadnika je razočaran zbog gubitka šanse da ponovo bude na zadatku na Balkanu. Odluka CGS-a je zasnovana na nedavnim disciplinskim incidentima na vježbi Swift Response i u kasarni Merville", istakao je Harrison.

"Jedinica trećeg bataljona prihvata da su privremeno izgubili poverenje CGS-a", dodao je komandant pukovnika.

Raspoređivanje, koje je trebalo da počne u septembru, trebalo bi da dovede oko 300 pripadnika vojske na Balkan.

Sir Patrick je u svom pismu, do kojeg je došao Telegraph, napisao da je utvrđeno da je navodno ponašanje u snimku orgije bilo sporazumno i da je Kraljevska vojna policija utvrdila da nije počinjen zločin.

Bez obzira na to, rekao je da je to "neprihvatljivo, korozivno i štetno po reputaciju vojske (i) može se protumačiti i kao ocrnjivanje žena".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije