Bukti pandemija: U evropskoj metropoli proglašeno vanredno stanje!

1
Anadolija
Bukti pandemija: U evropskoj metropoli proglašeno vanredno stanje!
Foto: EPA-EFE / Madrid

Vlada Španije u petak je proglasila vanredno stanje u Madridu kako bi mogla vratiti na snagu djelimična ograničenja kretanja koja je ukinuo sud. 

Vlada je objavila odluku nakon hitne sjednice u petak koja je sazvana kako bi se odlučilo što učiniti u vezi s madridskom regijom u kojoj bukti jedna od najtežih epidemija novog koronavirusa u Evropi.

Dvosedmična stopa zaraze u regiji od 563 slučaja koronavirusa na 100.000 stanovnika dvostruko je veća od španskog nacionalnog prosjeka od 256 i pet puta veća od prosjeka u Evropi od 113 za sedmicu koja je završila 27. septembra.

Nacionalna Vlada naredila je policiji u Madridu da novčano kažnjava ljude koji bez opravdanja napuste svoje opštine. Mjera se odnosi na 4,8 miliona stanovnika Madrida i devet prigradskih oblasti.

No, regionalna Vlada Madrida protivi se ograničenjima nacionalne Vlade u glavnom gradu, rekavši da su drakonska i štetna za ekonomiju. Isabel Díaz Ayuso, predsjednica regije Madrid, kazala je da su njene umjerenije mjere dovoljne za borbu protiv širenja koronavirusa.

Madridski sud u četvrtak je prihvatio žalbu regionalne Vlade, rekavši da nametanje ograničenja od strane nacionalne Vlade predstavlja kršenje temeljnih sloboda ljudi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije