Buknuo plamen na brodu koji prevozi električne automobile: 'Industrija ne ide u korak s rizicima'

0
Radiosarajevo.ba
Buknuo plamen na brodu koji prevozi električne automobile: 'Industrija ne ide u korak s rizicima'
Foto: Coastguard Netherlands / Požar na brodu

Teretni brod koji gori kod nizozemske obale od utorka, 25. jula navečer prevozio je gotovo 500 električnih vozila, znatno više od 25 kako je prvo rečeno, saopštila je u petak, 28. jula kompanija za iznajmljivanje brodova K Line.

U požaru na teretnom brodu Fremantle Highway, registrovanog u Panami, koji je prevozio nove automobile, poginuo je indijski član posade, a povrijeđeno je sedam članova posade koji su skočili u more kako bi se spasili.

"Na brodu su bila 3783 vozila, uključujući 498 električnih vozila", rekao je glasnogovornik kompanije K Line (Kawasaki Kisen Kaisha) sa sjedištem u Tokiju koja je iznajmila brod. Nije htio ništa otkriti o markama automobila ni je li brod prevozio automobile japanskih proizvođača.

Društvo novinara BiH poziva na solidarnost: "Samo tako možemo prestati biti taoci politike"

Društvo novinara BiH poziva na solidarnost: "Samo tako možemo prestati biti taoci politike"

Obalna straža objavila je u četvrtak, 27. jula na svojoj web stranici da uzrok požara nije poznat, ali se na snimci nizozemske televizije RTL čuje osoba hitne službe kako govori da je "požar izbio u bateriji električnog automobila". Litij-ionske baterije električnih vozila izgaraju s dvostruko većom energijom od normalnog požara, a pomorski dužnosnici i osiguravatelji tvrde da industrija nije išla u korak s rizicima.

"Panamske pomorske vlasti pokrenule su istragu, a Nizozemska pomaže u istrazi", saopštio je nizozemski Odbor za sigurnost. Teretni brod Fremantle dug 199 metara još uvijek gori i pluta oko 17 kilometara od najsjevernije nizozemske obale, prema saopštenju obalne straže. Plovio je iz Njemačke za Egipat, dok je zadnje odredište bio Singapur, piše 24sata.hr.

Požar na brodu
Foto: Coastguard Netherlands: Požar na brodu

Otoci su na najsjevernijem dijelu Nizozemske i čine dio Vadenskog mora, golemog područja pod uticajem plima i s močvarama koje se protežu Njemačkom i Danskom i na UNESCO-vom je popisu svjetske baštine. Ako se brod prevrne ili raspadne, postoji opasnost od ekološke katastrofe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije