Bugarski par uhapšen u Njemačkoj, krijumčarili novorođenčad

0
Radiosarajevo.ba
Bugarski par uhapšen u Njemačkoj, krijumčarili novorođenčad
Foto: EPA-EFE / Njemačka policija

Bračni par iz Bugarske za kojim je policija tragala zbog krijumčarenja novorođenčadi u Grčkoj, uhapšen je u Njemačkoj i uskoro će biti izručen, saopćilo je u srijedu državno tužilaštvo u Sofiji.

Za osumnjičenima je u februaru izdan europska potjernica zbog "sumnje u učetvovanj u organizovanoj kriminalnoj grupi koja je na grčkoj teritoriji krijumčarila novorođenčad", javlja Hina.

Muž i žena, čiji je sin već u pritvoru u Bugarskoj, uhapšeni su 29. aprila u Neukirchenu, na jugozapadu Njemačke. Državno tužilaštvo nije navelo razlog njihova boravka u Njemačkoj.

Svima  prijeti od 5 do 15 godina zatvora.

Optuženi su da su od 2015. u Bugarskoj vrbovali trudnice iz siromašnih sredina uz obećanje da će dobiti 2500 do 3500 eura. Zatim su ih odvodili i smještali u stanu u Atini prije poroda.

"Nekoliko dana nakon poroda djecu su prodavali lokalnim krijumčarima koji su najvjerojatnije pripadali međunarodnoj mreži za trgovinu novorođenčadi", navodi tužilaštvo.

"Utvrđen je identitet devet žena, sve iz siromašnih sredina, čija su djeca rođena i prodana u Grčkoj."

Trgovina novorođenčadi koja je prvo bila raširena u romskim naseljima u okolini Burgasa, na istoku Bugarske, ovih godina se proširila na druge dijelove te zemlje a najčešće je odredište susjedna Grčka.

Sporost u postupku usvajanja koji je ranije znao potrajati i pet godina, potiče  mnoge kandidate da urade ovakvu trgovinu.

Zahvaljujući zakonu iz 2018., vrijeme čekanja je skraćeno, ali mreže još djeluju i lakše su "rješenje" za one koji ne uspiju usvojiti dijete na zakonit način.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije