Pandemija / Broj slučajeva koronavirusa u svijetu dostigao 100 miliona

26. 01. 2021. u 21:21:00 Anadolija

Shares: 17

Broj slučajeva zaraze koronavirusom prešao je 100 miliona danas, pokazali su posljednji podaci Univerziteta "Johns Hopkins"

Više od 25,3 miliona slučajeva je registrovano u Sjedinjenim Američkim Državama od početka pandemije, u Indiji je zabilježeno  skoro 10,7 miliona infekcija, a Brazil je prešao 8,8 miliona zaraženih.

U svijetu je od posljedica virusa preminulo više od 2,1 miliona ljudi, od kojih je 423.000 u SAD, a zatim slijedi Brazil sa 217.00 smrtnih ishoda, a potom Indija sa više od 153.000 preminulih.

Uprkos tome što je razvijeno nekoliko vakcina, novi sojevi virusa koji su prvobitno registrovani u Ujedinjenom Kraljevstvu i Južnoj Africi, stvorili su sumnje da će svijet uskoro uspjeti da stavi pandemiju pod kontrolu.

Američka farmaceutska kompanija Moderna juče je objavila da je njena vakcina efikasna protiv novog soja iz Ujedinjenog Kraljevstva, ali da je manje efikasna protiv onog iz Južne Afrike.

Vakcina koju proizvode američka farmaceutska kompanija Pfizer i njen nemački partner BioNTech radi i protiv 15 mogućih mutacija virusa, ali EE484K, još jedna mutacija iz Južne Aftike nije među njima, pokazalo je istraživanje objavljeno 7. januara.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA