Britanski političar tvrdi: Farage bi radije lizao čizme Putinu nego pomogao Ukrajini

2
Radiosarajevo.ba
Britanski političar tvrdi: Farage bi radije lizao čizme Putinu nego pomogao Ukrajini
Radiosarajevo.ba / Nigel Farage: Ilustracija/Epa

Ministar unutarnjih poslova Ujedinjenog Kraljevstva James Cleverly iznio je optužbu nakon što je Farage rekao da smo "mi isprovocirali ovaj rat", povlačeći poveznicu između širenja NATO-a i Europske unije u posljednjim desetljećima i sukoba u istočnoj Europi. U intervjuu za BBC One u petak, Farageu je postavljeno pitanje o njegovom stavu o ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

"Rekao sam da mi se ne sviđa kao osoba, ali sam mu se divio kao političaru jer je uspio preuzeti kontrolu nad vođenjem Rusije. "Putin je neprekidno služio ili kao ruski predsjednik ili premijer od 1999., s izborima koji su opisani kao "namješteni". Farage, bivši član Europskog parlamenta, također je rekao: "Dobro, reći ću vam ono što ne znate, ustao sam u Europskom parlamentu 2014. i rekao sam, citiram, bit će rata u Ukrajini".

"Zašto sam to rekao? Bilo mi je očito da stalno širenje NATO-a i Europske unije prema istoku daje razlog ovom čovjeku da ruskom narodu kaže, ponovno idu na nas i idu u rat." Farage je rekao da daje slične komentare "još od 1990-ih, od pada (Berlinskog) zida" i dodao: "Čekaj malo, mi smo izazvali ovaj rat".

ViK obavještava građane: Mogući prekidi snabdijevanja vodom u ovim sarajevskim ulicama

ViK obavještava građane: Mogući prekidi snabdijevanja vodom u ovim sarajevskim ulicama

"To je, znaš, naravno da je on kriv - iskoristio je ono što smo učinili kao ispriku." Farage je izazvao kritike od strane vodećih političara, uključujući Cleverlyja koji je napisao na X: "To samo Farage ponavlja Putinovo podlo opravdanje za brutalnu invaziju na Ukrajinu." Laburistički ministar obrane u sjeni John Healy rekao je da bi Farage "radije lizao čizme Vladimiru Putinu nego da se zauzme za narod Ukrajine" i dodao: "Ovo su sramotni komentari, koji otkrivaju pravo lice Nigela Faragea: Putinovog apologete kojemu nikada ne treba povjeriti sigurnost naše nacije".

"Do sada je postojala ujedinjena fronta među britanskim političkim čelnicima u podršci narodu Ukrajine protiv ničim izazvanog i neopravdanog napada koji su pretrpjeli od strane Vladimira Putina." Bivši ministar obrane Tobias Ellwood rekao je za Daily Telegraph: "Churchill će se okretati u grobu".

"Putin, koji već uživa u tome kako Farage remeti britansku politiku, bit će oduševljen čuti ovaj govor o pomirenju tokom naše izborne debate." Opći izbori u Britaniji trebali bi se održati 4. juna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije