Britanski ministar zdravstva: Ne možemo misliti samo na COVID!

1
Radiosarajevo.ba
Britanski ministar zdravstva: Ne možemo misliti samo na COVID!
Foto: EPA-EFE / Britanski ministar zdravstva

Svijet više ne može razmišljati samo o virusu COVID-19 i ignorisati druge kritične zdravstvene i ekonomske probleme te izazove u obrazovanju koji su se nakupili tokom pandemije, rekao je u utorak britanski ministar zdravstva.

"Ne možemo živjeti u svijetu u kojem jedino razmišljamo o koronavirusu, a ne o drugim zdravstvenim problemima, našim ekonomskim problemima, našim obrazovnim izazovima te moramo iskoristiti vakcine koje, na svu sreću, djeluju", rekao je Sky Newsu ministar zdravstva Sajid Javid.

"Kad sam došao u ovo ministarstvo sa svježim parom očiju - šokantno je kad pogledate koji su se sve drugi zdravstveni problemi nagomilali: oko 7 miliona ljudi tokom pandemije nije zatražilo pomoć NHS-a po pitanju svojih zdravstvenih problema", poručio je novoimenovani ministar, piše Tportal.hr.

Premijer Boris Johnson u ponedjeljak je predstavio planove ukidanja društvenih i ekonomskih ograničenja u Engleskoj kroz dvije sedmice, što će biti test može li imuniziranost dovoljno dobro štititi od vrlo zarazne delta varijante virusa.

Nakon nametanja najtežih ograničenja u britanskoj historiji kako bi se zemlja borila s koronavirusom, Johnson se oslanja na program vakcinacije, koji je oslabio vezu između broja zaraženih i hospitalizacija, te smatra da vakcinacija može spriječiti prenapučenost zdravstvene službe u slučaju novog vala virusa COVID-19.

Delta soj

Britanija je imala sedmu najveću smrtnost na svijetu od koronavirusa, dok je Johnson optuživan da je bio prespor u uvođenju svakog od ukupno tri britanska karantina.

No odziv na imuniziranje u Britaniji je visok, s 86 posto odraslih koji su primili prvu dozu vakcine i 64 posto onih koji su do ponedjeljka primili dvije doze, prema vladinim informacijama.

Iz Zavoda za javno zdravstvo te zemlje ističu da vakcine vrlo učinkovito sprječavaju da delta varijanta virusa uzrokuje teži oblik bolesti i hospitalizaciju, posebno nakon dvije doze.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije