Britanija usvojila novi zakon: U roku od 10 do 12 sedmica počinju slati tražitelje azila u Ruandu

2
Radiosarajevo.ba
Britanija usvojila novi zakon: U roku od 10 do 12 sedmica počinju slati tražitelje azila u Ruandu
Foto: EPA - EFE / Filippo Grandi

Dvojica visokih dužnosnika Ujedinjenih naroda pozvali su danas, 23. aprila, Veliku Britaniju da preispita svoj plan o prebacivanju tražitelja azila u Ruandu, upozorivši da bi taj potez imao štetan utjecaj na ljudska prava i zaštitu izbjeglica.

U zajedničkoj izjavi, Filippo Grandi, visoki povjerenik UN-a za izbjeglice, i Volker Turk, visoki povjerenik UN-a za ljudska prava, pozvali su Veliku Britaniju da umjesto toga poduzme praktične mjere za rješavanje problema neregularnih tokova migranata i izbjeglica.

"Novi zakon označava daljnji korak u udaljavanju od duge tradicije Ujedinjenog Kraljevstva pružanja utočišta onima kojima je potrebno, čime se također krši Konvencija o izbjeglicama", rekao je Grandi. Turk, koji je i ranije kritizirao plan, rekao je da zakon "ozbiljno ometa vladavinu prava u Ujedinjenom Kraljevstvu i postavlja opasan presedan na globalnom nivou".

Šest ljiljana u plavom štitu: Na današnji dan usvojeni zastava i grb Republike Bosne i Hercegovine

Šest ljiljana u plavom štitu: Na današnji dan usvojeni zastava i grb Republike Bosne i Hercegovine

"U roku od 10 do 12 sedmica počinjemo slati tražitelje azila u Ruandu"

Britanski parlament je u ponedjeljak, 22. aprila, usvojio zakon koji omogućava slanje ilegalnih migranata u Ruandu gdje će se obrađivati njihovi zahtjevi za azilom. Britanski premijer Rishi Sunak je jučer obećao da će u roku od 10 do 12 sedmica početi slati u Ruandu tražitelje azila. Sunak je objavio da je vlada rezervirala komercijalne čarter zrakoplove i obučila osoblje da šalje migrante u Ruandu.

Deseci hiljada migranata, od kojih mnogi bježe od ratova i siromaštva u Africi, na Bliskom istoku i u Aziji, stigli su do Britanije posljednjih godina prelaskom La Manchea u malim čamcima na riskantnim putovanjima koja organiziraju bande krijumčara ljudi.

"Ovo je nehuman plan"

Zaustavljanje dotoka migranata je prioritet za britansku vladu, ali kritičari kažu da je plan da se ljudi deportiraju u Ruandu umjesto da se tražitelji azila rješavaju u Britaniji nehuman, piše Hina.

Prema politici formulisanoj prije dvije godine i dogovorenoj s Ruandom, svaki tražitelj azila koji ilegalno stigne u Britaniju bit će poslan u Ruandu prema shemi za koju vlada kaže da će spriječiti prelazak kanala i razbiti sadašnji model krijumčarenja ljudi. To će se odnositi i na one koji su zatražili azil u Velikoj Britaniji i nikada ranije nisu kročili na afrički kontinent.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije