Iz britanskog parlamenta stigao poziv: Hoće li ponovo učestvovati u misiji EUFOR-a?

1
Radiosarajevo.ba
Iz britanskog parlamenta stigao poziv: Hoće li ponovo učestvovati u misiji EUFOR-a?
Foto: Facebook / EUFOR / Nije prikazan događaj iz teksta

Odbor za međunarodne odnose i odbranu britanskog Doma lordova poslao je pismo ministru vanjskih poslova Velike Britanije lordu Davidu Cameronu, pozivajući na preispitivanja pristupa regiji Zapadnog Balkana.

Odbor je u pismu upozorio na secesionističku retoriku predsjednika entiteta RS Milorada Dodika, te pozvao Vladu da procijeni mogućnost ponovnog pridruživanja misiji EUFOR Althea.

"Tenzije na Zapadnom Balkanu nedavno su eskalirale. Bilo je nasilnih sukoba na sjeveru Kosova i protesta u Srbiji. U Bosni i Hercegovini, Milorad Dodik pojačano koristi secesionističku retoriku, dovodeći u opasnost teško stečeni međuetnički mir postignut Daytonskim sporazumom", navodi se u saopštenju odbora.

Lagumdžija potvrdio: Usuglašen finalni tekst rezolucije o genocidu u Srebrenici

Lagumdžija potvrdio: Usuglašen finalni tekst rezolucije o genocidu u Srebrenici

Posebno se ističe sigurnosni kontekst te uticaj ruske invazije na Ukrajinu, kao i na posljedice koje to ostavlja na zemlje Zapadnog Balkan.

Inače, preporuke su rezultat istrage stanja na Zapadnom Balkanu koju je proveo ovaj Odbor i saslušanja visokog predstavnika Christiana Schmidta, koje je održano 17. januara.

Kada su u pitanju ključne preporuke, jedna se odnosila konkretno na Bosnu i Hercegovinu.

"Ponovno procijeniti mogućnost ponovnog pridruživanja operaciji Althea, mirovnoj misiji koju vodi EU u Bosni i Hercegovini. Odluka UK da ne sudjeluje, u vrijeme povećanih regionalnih i unutarnjih napetosti, mogla bi se protumačiti kao umanjivanje angažmana UK u regiji i mogla bi imati štetan utjecaj na učinak UK", navodi se u preporukama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije