Kontaktirali smo EUFOR: Šta je vojnik ove organizacije radio na obilježavanju neustavnog 9. januara?

9
N. Ž.
Kontaktirali smo EUFOR: Šta je vojnik ove organizacije radio na obilježavanju neustavnog 9. januara?
Foto: X.com / Vojnik EUFOR-a na službi povodom neustavnog 9. januara

Zastupnik u Narodnoj skupštini manjeg bh. entiteta RS Ramiz Salkić podijelio je na svojim društvenim mrežama fotografiju koja je mnoge šokirala, ali i uznemirila. 

Naime, Salkić je podijelio fotografiju na kojoj, prema objavi bivšeg potpredsjednika RS, se vidi EUFOR-ov vojnik na obilježavanju neustavnog 9. januara, odnosno 'dana RS'. 

Salkić je uz fotografiju napisao: "Oni koji bi trebali da štite DMS, a njegov sastavni dio je Ustav Bosne i Hercegovine, i njegove odluke oni prisustvuju obilježavanju 9. januara kao dana Rs, suprotno odluci Ustavnog suda. EUFOR na skupu u Milićima." 

Kolinda Grabar Kitarović ima svoj biznis: Pročitajte koliko je novca zaradila prošle godine

Kolinda Grabar Kitarović ima svoj biznis: Pročitajte koliko je novca zaradila prošle godine

Ekipa portala Radiosarajevo.ba kontaktirala je EUFOR povodom objave ove fotografije. Ovo je odgovor kojeg smo dobili: 

"EUFOR je posvećen nepristrasnom pristupu i svim građanima BiH. EUFOR doprinosi sigurnom i stabilnom okruženju u Bosni i Hercegovini zajedno sa svojim partnerima iz BiH i obavlja sve svoje zadatke u skladu sa svojim mandatom.

EUFOR ove zadatke izvršava upotrebom više elemenata i na više različitih nivoa.

Timovi za vezu i osmatranje (LOT kuće) predstavljaju jedan od tih elemenata. Oni predstavljaju vezu EUFOR-a sa lokalnim zajednicama i vlastima. Svijest o tome šta je važno građanima BiH omogućava EUFOR-u da pruži podršku u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja u Bosni i Hercegovini.

Što se tiče pitanja koje ste nam postavili, možemo reći da je vojnik koji se vidi na slici o kojoj govorite pripadnik jedne od LOT kuća. Jedan od redovnih zadataka pripadnika LOT timova jeste da prate lokalne događaje kako bi stekli uvid u potrebe i probleme građana. Pripadnik LOT tima prisustvovao je ovoj službi kako bi je pratio. EUFOR je posvećen potpunoj nepristrasnosti." 

Ako slaviš dan Republike Srpske – neka znaš, ovo su njezini temelji...

Ako slaviš dan Republike Srpske – neka znaš, ovo su njezini temelji...

Podsjetimo, obilježavanje 9. januara kao 'dana RS' je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim u tri navrata

Vlasti RS su u oktobru 2016. usvojile Zakon o danu RS-a u kojem je bila ista odredba da se on obilježava 9. januara, a Ustavni sud BiH ih je poništio 2019. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije