Britanija: Ovaj 82-godišnji deda prvi primio Oxfordovu vakcinu

2
Radiosarajevo.ba
Britanija: Ovaj 82-godišnji deda prvi primio Oxfordovu vakcinu
Foto: Screenshot/BBC / Brian Pinker

Dijalizni pacijent i 82-godišnji penzioner Brian Pinker, postao je prva osoba na svijetu koja je primila cjepivo Sveučilišta Oxford i AstraZeneca izvan kliničkih ispitivanja.

Vakcinu mu je jutros u 7.30 sati dala medicinska sestra Sam Foster iz bolnice Churchill pri sveučilišnim bolnicama Oxford Sveučilišta NHS.

Pinker, starac iz Oxforda, je u izjavi kazao da će mu to što je dobio vakcinu protiv COVID-19 pružiti mir dok se nastavlja liječiti, a veseli se proslavi svoje 48. godišnjice braka u februaru.

"Tako sam zadovoljan što danas dobivam COVID cjepivo i zaista sam ponosan što je ono izumljeno u Oxfordu.

Danas su medicinske sestre, liječnici i osoblje bili sjajni i sada se zaista mogu radovati proslavi svoje 48. godišnjice braka sa suprugom Shirley", rekao je Pinker.

Medicinska sestra Sam Foster je istakla da je bila privilegija što je mogla dati prvo oxfordovo cjepivo u bolnici Churchill, samo nekoliko stotina metara od mjesta na kojem je razvijeno, piše The Guardian.

"Radujemo se što ćemo idućih sedmica cijepiti mnogo više pacijenata i zdravstvenog osoblja cjepivom Oxford, što će napraviti veliku razliku za ljude koji žive u zajednicama kojima služimo i osoblje koje o njima skrbi u našim bolnicama", dodala je Foster.

Profesor Stephen Powis, nacionalni medicinski direktor NHS Engleske, opisao je distribuciju cjepiva Oxford / AstraZeneca kao "još jednu prekretnicu na našem putu izlaska iz ove pandemije".

"Već smo isporučili preko milion cjepiva od Pfizer-a, sada smo dobili AstraZenecu, pa nam je cilj dati je ljudima onoliko brzo koliko nam se isporuči", rekao je Powis.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije