Britanci tvrde: Wagner krenuo prema Moskvi

0
Radiosarajevo.ba
Britanci tvrde: Wagner krenuo prema Moskvi
Foto: Prtscr/Twitter / Wagnerovci na putu prema Moskvi?

Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva objavilo je danas novosti o situaciji u Rusiji.

Kako su naveli: "U ranim jutarnjim satima 24. juna 2023., svađa između lidera Wagner grupe Jevgenija Prigožina i ruskog Ministarstva odbrane eskalirala je u otvoreni vojni sukob."

"U operaciji koju je Prigožin okarakterizirao kao 'marš za slobodu', snage Wagner grupe prešle su iz okupirane Ukrajine u Rusiju na najmanje dvije lokacije. U Rostovu na Donu Wagner je gotovo sigurno zauzeo ključne sigurnosne lokacije, uključujući stožer koji vodi ruske vojne operacije u Ukrajini", tvrde Britanci.

Oglasila se policija u vezi filmske pljačke u Banjoj Luci: 'Saznanja pokazuju da su oni još u BiH'

Oglasila se policija u vezi filmske pljačke u Banjoj Luci: 'Saznanja pokazuju da su oni još u BiH'

Otkrivaju da se Wagner jedinice kreću na sjever kroz oblast Vorenezh, gotovo sigurno s ciljem da dođu do Moskve.

"S obzirom na to da nemamo dokaze o borbama između Wagnera i ruskih snaga sigurnosti, mnogi su vjerovatno ostali ' po strani', prešutno odobravajući Wagnerovce. U nadolazećim satima lojalnost ruskih sigurnosnih snaga, a posebno Ruske nacionalne garde, bit će ključna za razvoj krize. To predstavlja najveći izazov za rusku državu u posljednje vrijeme", zaključili su Britanci. 

Podsjetimo, šef ruskih plaćeničkih snaga Wagner Jevgenij Prigožin tvrdi da su njegove snage ušle u Rusiju kako bi uklonile vojno vodstvo zemlje. Ruske sigurnosne službe saopćile su da su u petak otvorile kaznenu istragu protiv Prigožina zbog pokretanja onoga što opisuju kao pobunu.

Prigožin je dugo optuživao najviše ruske vojne čelnike za neuspjehe u ratu u Ukrajini i poznat je po dugogodišnjoj svađi s ruskim ministarstvom odbrane.

Podsjetimo, u ranim jutarnjim satima u subotu, 24. juna, došlo je do oružane pobune grupe Wagner, pod vodstvom Jevgenija Prigožina, protiv Vladimira Putina i vlasti u Rusiji.

Više o ovome čitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije