Ruski mediji tvrde: Wagner okupirao grad u Rusiji, Prigožin zaprijetio oružanom pobunom

5
Radiosarajevo.ba
Ruski mediji tvrde: Wagner okupirao grad u Rusiji, Prigožin zaprijetio oružanom pobunom
Foto: Facebook / Rostov

Šef ruske plaćeničke grupe Wagner Jevgenij Prigožin napustio je Ukrajinu sa svojim borcima, te se nalaze u gradu Rostov, čiji su centar okupirali. 

Prigožin već duži period nije zadovoljan podrškom koju dobija iz Kremlja. Čak je sugerisao i da su postojale naredbe iz ruskog ministastva odbrane da se bombarduje njegova Wagner grupa

Sada se Prigožin odlučio na konkretan potez. Njegova grupa je napustila Ukrajinu i, prema tvrdnjama pojedinih ruskih medija, okupirali su grad Rostov. Ovdje se nalazi komanda ruskog ministarstva odbrane, koja je bila zadužena za operacije na jugu Ukrajine. 

Merima Čelik dobila još jedno vrijedno priznanje: 'Prvi put je žensko Policajac godine'

Merima Čelik dobila još jedno vrijedno priznanje: 'Prvi put je žensko Policajac godine'

Dramatični snimci iz ovog grada su objavljivani na društvenim mrežama tokom noći. Veliki broj trupa prisutan je na ulicama, a sada je i ruska agencija TASS potvrdila da je riječ o Wagnerovcima. 

Čak se i Prigožin obratio videom iz centra Rostova, gdje je zatražio ostavku ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua. Dodao je i da će, ako se ne ispuni njegov zahtjev, Wagnerovci krenuti na Moskvu. 

U Rostovu je trenutna situacija zbunjujuća za građane, koje je iznenadila jaka prisutnost vojske. Kada su se jutros probudili, dočekali su ih tenkovi na ulicama i blokiran grad. Guverner ove regije Vasilij Golubev zamolio je građane da ne dolaze u centar grada, gdje postoji velika mogućnost za oružani sukob. 

Ovo je sigurno veliki problem za predsjednika Rusije Vladimira Putina, koji sada ima dvije oružane grupe na svom teritoriju, koji pozivaju na borbu protiv režima. Osim toga, u toku je ukrajinska kontraofanziva koja, prema procjenama stručnjaka, još nije došla do svog maksimuma. 

Ostaje da se vidi kako će se riješiti situacija u Rostovu. 

Podsjetimo, u ranim jutarnjim satima u subotu, 24. juna, došlo je do oružane pobune grupe Wagner, pod vodstvom Jevgenija Prigožina, protiv Vladimira Putina i vlasti u Rusiji.

Više o ovome čitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije