Vladimir Putin se obratio naciji: "Ovo je izdaja, oružana pobuna! Kaznit ću sve koji idu tim putem!"

4
Radiosarajevo.ba
Vladimir Putin se obratio naciji: "Ovo je izdaja, oružana pobuna! Kaznit ću sve koji idu tim putem!"
Foto: EPA - EFE / Vladimir Putin

Šef ruske plaćeničke grupe Wagner Jevgenij Prigožin napustio je Ukrajinu sa svojim borcima, te se nalaze u gradu Rostov, čiji su centar okupirali.

Prigožin već duži period nije zadovoljan podrškom koju dobija iz Kremlja. Čak je sugerisao i da su postojale naredbe iz ruskog ministarstva odbrane da se bombarduje njegova Wagner grupa. Sada se Prigožin odlučio na konkretan potez. Njegova grupa je napustila Ukrajinu i, prema tvrdnjama pojedinih ruskih medija, okupirali su grad Rostov. Ovdje se nalazi komanda ruskog ministarstva odbrane, koja je bila zadužena za operacije na jugu Ukrajine.

U međuvremenu, ruski predsjednik Vladimir Putin obratio se naciji.

Srbijanski medij: Tajanstveno čudo prirode krije se u Bosni i Hercegovini

Srbijanski medij: Tajanstveno čudo prirode krije se u Bosni i Hercegovini

Na početku je poručio kako se bori za "život i sigurnost svojih ljudi, a zemlji je potrebno jedinstvo svih njenih snaga".

"Ovo s čim smo se suočili je izdaja. Lični interesi odveli su do izdaje naše zemlje i uzrok zbog kojeg naši borci ratuju", poručio je uznemireni Putin. 

Zaprijetio je da će "svi koji su krenuli putem izdaje biti kažnjeni": "Oružane snage su dobile neophodna naređenja."

Dodao je da će, kao predsjednik Rusije i vrhovni komandant, učiniti "sve što je moguće da odbranim svoju zemlju: 

"Oni koji su organizirali oružanu pobunu, bit će odgovorni. Oni koji su uvučeni u ovo, pozivam vas da zaustavite sve kriminalne aktivnosti."

Putin je u svom televizijskom obraćanju rekao da je Wagnerova pobuna "nož u leđa" Rusiji. Rekao je da će učiniti sve da zaštiti Rusiju i da će se poduzeti "odlučna akcija" za stabilizaciju situacije u Rostovu. Dodao je da Rusija vodi "najtežu bitku za svoju budućnost".

Podsjetimo, u ranim jutarnjim satima u subotu, 24. juna, došlo je do oružane pobune grupe Wagner, pod vodstvom Jevgenija Prigožina, protiv Vladimira Putina i vlasti u Rusiji.

Više o ovome čitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije