Borell: Rusija nije uspjela razjediniti EU i Ameriku

1
Radiosarajevo.ba
Borell: Rusija nije uspjela razjediniti EU i Ameriku
FOTO: Fena / Josep Borrell

Rusija nije uspjela da razjedini Europu i Ameriku iako je pokušala to da uradi uz pomoć sastanaka održanih ove sedmice o europskoj bezbijednosti, rekao je šef europske diplomatije Josep Borrell.

"Rusi su željeli da nas razjedine, ali nisu uspjeli u tome. Pokušali su to da urade praveći se kao da EU ne postoji", rekao je Borrell u Brestu na zajedničkoj konferenciji sa ministrom vanjskih poslova Francuske, koja od 1. januara u narednih šest mjeseci predsjedava Unijom.

On je podsjetio da su u Washingtonu uvijek isticali da neće diskutovati o Europi bez učešća njenih predstavnika i pozdravio i stav NATO po tom pitanju.

Tužne vijesti: Preminuo legendarni trener, karijeru počeo u KK Bosna

Tužne vijesti: Preminuo legendarni trener, karijeru počeo u KK Bosna

"Nastupamo jedinstveno", zaključio je visoki predstavnik EU.

Ove sedmice održani su bilateralni pregovori Rusije i SAD, zatim Rusije i NATO-a i sednica Stalnog vijeća OEBS povodom zahtjeva Rusije da joj Zapad pruži garancije bezbijednosti na kojima nije bilo napretka, ali je izražena želja da se pregovori nastave.

Zapadne zemlje strahuju da bi Moskva mogla pokrenuti novu vojnu ofanzivu na Ukrajinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije