Borrell: Mi podržamo jedinstvenu i suverenu Bosnu i Hercegovinu

6
Radiosarajevo.ba
Borrell: Mi podržamo jedinstvenu i suverenu Bosnu i Hercegovinu
PrtScr / Josep Borrell

Josep Borrell, viskoi predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku je na press konferenciji nakon sastanka šefova diplomatije zemalja Europske unije rekao da su imali ozbiljnu raspravu o situaciji na Zapadnom Balkanu, te da je Bosna i Hercegovina bila visoko na dnevnom redu zbog ozbiljnosti situacije.

Kako je on istaknuo zabrinjavajuće je da politički lideri ne koriste neizbornu godinu reforme i izmjenu izbornog zakona.

"Zabrinuti smo što pojedinci koriste ovu situaciju za secesionističku retoriku. Lideri moraju razgovarati i vratiti se u državne institucije u punom kapacitetu", rekao je Borrel i dodao:

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

"Mi podržavamo jedinstvenu i suverenu Bosnu i Hercegovinu i spriječit ćemo bilo koji pokušaj podjele".

Ministri vanjskih poslova zemalja EU sastali su se danas u Briselu kako bi razgovarali, između ostaloga, o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini koja je eskalirala blokadom rada državnih institucija od predstavnika vlasti iz Republike Srpske.

Europarlamentarci Tineke Strik i Dietmar Köster, koji su boravili prošle sedmice u BiH, izrazili su nadu da će zemlje članice EU odlučiti uvesti određene finansijske sankcije za člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika, na današnjoj press konferenciji o tome nije bilo riječi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije