Poruka Blinkena i Borrella: Institucije BiH svi moraju štititi i poštovati

0
Radiosarajevo.ba
Poruka Blinkena i Borrella: Institucije BiH svi moraju štititi i poštovati
Foto: EPA-EFE / Antony Blinken i Josep Borell

Europska unija i State Department suglasni su da ojačaju zajedničko djelovanje na Zapadnom Balkanu, podržavajući europski put regije.

To je poručeno u zajedničkoj izjavi Visokog predstavnika EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepa Borrella i državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Antony Blinkena.

Zajednička izjava objavljena je nakon sastanka održanog u Washingtonu prošle sedmice.

Ne propustite: Njemačka violinistica Mira Foron na koncertu Sarajevske filharmonije

Ne propustite: Njemačka violinistica Mira Foron na koncertu Sarajevske filharmonije

Obojica su izrazili zabrinutost zbog situacije u Bosni i Hercegovini te pozvali političare na konstruktivan dijalog.

Visoki zvaničnici EU i SAD su naglasili "čvrstu podršku teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, kao i zajedničkom radu na promoviranju izborne i ustavne reforme, te održavanju funkcionalnosti državnih institucija".

“Izražavamo ozbiljnu zabrinutost zbog rastuće retorike podjela u Bosni i Hercegovini. Pozivamo sve strane da poštuju i štite državne institucije, nastave konstruktivan dijalog i poduzmu korake za napredak na putu integracije u EU – uključujući i relevantne reforme. EU i Sjedinjene Države spremne su olakšati ove korake,” navodi se u zajedničkoj izjavi Borrella i Blinkena.

Antony Blinken i Josep Borell - undefined

Foto: EPA-EFE: Antony Blinken i Josep Borell

Oni su u nastavku zajedničke poruke izrazili punu podršku procesu proširenja Europske unije, ističući kako je pristupanje regije EU prioritet za cijeli Zapadni Balkan te kako će integracija povećati stabilnost i pridonijeti prosperitetu naroda u regiji.

"Imamo ozbiljnu zabrinutost zbog sve veće podjele retorike u Bosni i Hercegovini. Pozivamo sve strane da poštuju i štite državne institucije, nastave konstruktivan dijalog i poduzmu korake za napredak na putu integracije u EU - uključujući i relevantne reforme. EU i Sjedinjene Države spremne su olakšati ove korake", navodi se još u njihovom pismu.

Uz sve ostalo, visoki zvaničnici EU i SAD su također izrazili podršku pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, te naglasili važnost dijaloga za normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova.

"Pozivamo sve političke snage u Crnoj Gori da rade zajedno na očuvanju strateške orijentacije koja odražava želju građana Crne Gore da postignu reforme neophodne kako bi njihove nade u budućnost EU postale stvarnost", navodi se u zajedničkom pismu Borrella i Blinkena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije