Blinken o Srebrenici: Dvadeset i šest godina kasnije prisjećamo se izgubljenih života...

3
Radiosarajevo.ba
Blinken o Srebrenici: Dvadeset i šest godina kasnije prisjećamo se izgubljenih života...
Foto: EPA-EFE / Antony Blinken

U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari danas je klanjana dženaza-namaz i obavljen je ukop za još 19 novoidentifikovanih žrtava genocida.

Američki državni sekretar Antony Blinken na svom Twitter profilu objavio je poruku ovim povodom. 

"Dvadeset i šest godina kasnije prisjećamo se izgubljenih života i strahota genocida u Srebrenici. Ova sumorna godišnjica služi kao podsjetnik na potrebu zajedničkog rada na boljoj budućnosti svih ljudi u Bosni i Hercegovini", poručio je Blinken. 

"Američki narod pridružuje se narodu Bosne i Hercegovine u odavanju počasti za više od 8.000 ubijenih žrtava. Uz porodice smo onih koji su izgubili svoje najmilije i one koji neumorno traže pravdu", napisao je.

Tragični događaji iz prošlosti podsjećaju na potrebu zajedničkog rada na boljoj budućnosti, dodaje on te kaže kako bolja budućnost treba da uključuje sve građane u stabilnoj i prosperitetnoj državi.

"SAD duboko cijene svoje dugogodišnje prijateljstvo s BiH i ostaju nepokolebljivi partner predan našem zajedničkom cilju demokratske i inkluzivne Bosne i Hercegovine na putu ka punoj euroatlantskoj integraciji. Dok razmišljamo o ovoj godišnjici, potvrđujemo svoju posvećenost radu na sprečavanju budućih zločina", rekao je Blinken.

Podsjećamo, u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, do sada su ukopane 6.652 žrtve genocida počinjenog u julu 1995. godine, dok je na drugim lokacijama, a prema željama porodica žrtava, ukopano još 237 žrtava genocida. Još uvijek se traga za oko 1.200 žrtava genocida.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije