Borba crkve Njemačke za "izgubljene ovčice"

Radiosarajevo.ba
Borba crkve Njemačke za "izgubljene ovčice"
Foto: DW / Borba crkve Njemačke za "izgubljene ovčice"

Sve više građana Njemačke okreće leđa crkvi i to nepovratno. Pokušaji pojedinih dušebrižnika da bivše članove zajednice vrate pod okrilje crkve, uglavnom ostaju bezuspješni.

Za svećenice i svećenike protestantske crkve u Porajnju-Falačkoj je svaki izlazak iz crkve bolan. U najvećem broju slučajeva za izlaske saznaju od lokalnih gradskih uprava gdje građani podnose zahtjeve za službeni izlazak iz crkve.

Direktna poruka vjernika

Neki dušebrižnici pokušavaju one koji su okrenuli leđa crkvi vratiti u "stado". Svećenik Arne Dembek iz mjesta Kandel osobno piše svakom ko je istupio iz crkve i pita ga za razloga. I pokušava uvjeriti da povuče svoju odluku. Reakcija na njegova pisma gotovo da i nema, kaže. No smatra da njegov trud nije uzaludan, piše Deutsche Welle.

Zoran Kesić: 'Samo Vučić, Dačić, Vulin, Brnabić i Dodik Srbima lijepe etiketu genocidnog naroda'

Zoran Kesić: 'Samo Vučić, Dačić, Vulin, Brnabić i Dodik Srbima lijepe etiketu genocidnog naroda'

"Mi im šaljemo poruku da su oni još uvijek važni za crkvu", kaže Dembek.

No oni sami ne mogu promijeniti faktore koji utječu na gubitak društvene relevantnosti crkve. Jedino što mogu je akcijama poput organiziranja koncerata i drugih kulturnih ponuda pokazati da su još uvijek tu i za one koji su istupili.

Svećenica Eveline Hauck iz Landaua organizira obilaske crkava i crkvenih institucija kako bi mnogima, koji su zaboravili kada su posljednji put fizički bili u crkvi, pokazala kako crkva nije nešto apstraktno.

Njezin kolega Frank Schuster iz Neustadta također osobno piše svima koji se odluče istupiti iz crkve. U 30 godina su mu odgovorila samo dvojica. Jednog od njih je Schuster uspio pridobiti na povratak u okrilje crkve.

15 miliona istupilo iz crkve

Mnogi u Protestantskoj crkvi Njemačke vjeruju da je aktualne rasprava oko seksualnog zlostavljanja djece od strane djelatnika crkve najviše utjecala na snažan porast broja istupa. No sve češće se govori o gubitku relevantnosti crkve u životima građana Njemačke.

Samo prošle godine je crkvu službeno napustilo oko 44.000 vjernika, po 22.000 iz Katoličke i Protestantske crkve.

Od 1990. do 2020. iz Katoličke crkve je istupilo oko šest miliona vjernika a iz protestantske preko devet miliona. Mišljenje mnogih svećenika Protestantske crkve je da bi trebalo pojačati brigu oko vjernika i to "ne tek kada iziđu iz crkve nego odmah nakon krštenja".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije