Bolnica u SAD: Medicinski radnici koji su odbili vakcinu - ostali bez posla

1
Radiosarajevo.ba
Bolnica u SAD: Medicinski radnici koji su odbili vakcinu - ostali bez posla
Foto: EPA-EFE / Houston Methodist bolnica

Više od 150 zaposlenika u bolnici u Houstonu koji su se odbili vakcinisati protiv infekcije COVID-19 otpušteno je ili je dalo otkaz nakon što je na sudu obijena njihova tužba.

Glasnogovornik bolnice Houston Methodist rekao je da su 153 radnika dali otkaz u dvosedmičnom periodu suspenzije ili su u utorak dobili otkaz.

Ovaj slučaj, kako AP javlja, vjerovatno prvi te vrste u SAD-u, pomno je praćen.

Naime, ranije ovog mjeseca savezni je sudac odbacio tužbu koju je podnijelo 117 zaposlenika zbog zahtjeva bolnice da se vakcinišu. Kada je bolnica u aprilau donijela odluku da zahtijeva radnike da se vakcinišu bili su prvi veći američki zdravstveni sistem koji je to učinio.

Djelatnici bolnice koji su pokrenuli tužbu usporedili su svoju situaciju s medicinskim eksperimentima izvedenim na žrtvama u nacističkim koncentracijskim logorima (?) tokom Drugog svjetskog rata. Američka okružna sutkinja Lynn Hughes osudila je tu usporedbu te je poručila kako su navodi izneseni u tužbi - da su vakcine eksperimentalne i opasne - lažni. Hughes, koja je odbacila tužbu 12. juna, poručila je i da ako se zaposlenicima zahtjev ne sviđa, mogu otići raditi drugdje.

Bolnica je zahtijevala od zaposlenika da dovrše vakcinaciju do 7. juna. Sljedećeg dana 178 zaposlenika suspendirana su na dvije neplaćene sedmice zbog neispunjavanja te obaveze.

Jennifer Bridges, registrirana medicinska sestra koja je glavna tužiteljica u parnici protiv Houstonskog metodista, rekla je da ju je njen direktor nazvao u utorak i pitao da li se vakcinisala ili je napravila korake da to učini. Rekla je da joj je, kad je odgovorila "apsolutno ne", rečeno da je ostala bez posla.

Bridges je rekla da joj je utorak ujedno bio i prvi dan na novom poslu u kompanji koja šalje medicinske radnike u domove ljudi...

Iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti ponovili su da su, iako je zabilježen mali broj nuspojava, cjepiva COVID-19 sigurna i vrlo učinkovita.

I drugi bolnički sistem diljem ove zemlje, uključujući Washington, Indianu, Maryland, Pennsylvaniju i, nedavno, New York, slijedili su Houston.

Pravni stručnjaci kažu da će se takvi zahtjevi za cjepivima, posebno u krizi javnog zdravstva, vjerojatno i dalje održati na sudu sve dok poslodavci pružaju razumna izuzeća, uključujući zdravstvene uslove.

Npr, iz bolnice je saopćeno kako su neki radnici dobili medicinska ili vjerska izuzeća od vakcinacije, a neki su odgodili cijepljenje zbog trudnoće.

Predsjednik i izvršni direktor Houston Methodista Marc Boom rekao je da je gotovo 25.000 od više od 26.000 radnika vakcinisano protiv COVID-19.

"Učinili su ispravnu stvar. Štite naše pacijente, svoje kolege, obitelji i našu zajednicu. Nauka dokazuje da cjepiva nisu samo sigurna, već i nužna ako želimo pobijediti COVID9", naveo je Boom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije