! / Boeing isplaćuje 50 miliona dolara žrtvama padova aviona 737 MAX

18. 07. 2019. u 16:13:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 6

Američka aviokompanija Boeing objavila je u srijedu kako će porodicama poginulih isplatiti polovinu fonda od 100 miliona dolara koji je oformila nakon dva pada aviona 737 MAX, te je u tu svrhu angažirala stručnjaka za obeštećenja Kena Feinberga koji bi trebao nadzirati isplate.

Objava o angažiranju Kena Feinberga pojavila se nekoliko minuta uoči svjedočenja Paula Njorogea pred Predstavničkim domom američkog Kongresa, oca koji je izgubio troje djece, ženu i punicu u padu aviona 737 MAX u martu.

Freiberg je kazao za Reuters da će njegov tim “odmah započeti pripremu protokola potraživanja onima koji za to ispunjavaju uvjete”, dok je prvi sastanak službenika kompanije Boeing, sa sjedištem u Chicagu, zakazan krajem sedmice.

Feinberg je dosad učestvovao u sličnim procesima, uključujući i napad 11. septembra 2001, pucnjave u školama i probleme s prekidačem za paljenje kod General Motorsa.

Boeingov avion 737 MAX prizemljen je širom svijeta nakon marta, kada je pao Avion Ethiopian Airlinesa, te nakon katastrofe Lion Aira u Indoneziji u oktobru. U dva pada poginulo je 346 osoba.

NEMA KOMENTARA