Boeing priznao krivicu za smrt 346 žrtava: Direktor objasnio gdje je greška

Anadolija
Boeing priznao krivicu za smrt 346 žrtava: Direktor objasnio gdje je greška
Foto: EPA-EFE / Aerodrom u Etiopiji

Američki proizvođač aviona Boeing saopćio je da je posljednje nesreće aviona 737 Max 8 uzrokovao kvar upravljačkog sistema MCAS te se kompanija izvinila zbog stradanja ljudi.

Čelnik Boeinga Dennis Muilenburg na Twitteru je objavio poruku saučešća i izvinjenja za žrtve kobnih nesreća Ethiopian Airlinesa i Lion Aira, a u oba slučaja se radilo o padu Boeingovih aviona 737 Max 8.

On je najavio da će detalji o uzrocima nesreća biti sadržani u izvještajima koje vlasti spremaju.

Boeing 737 Max 8 kompanije Ethiopian Airlinesa srušio se 10. marta u Addis Ababi i to svega šest minuta nakon polijetanja, a poginulo je svih 157 putnika i članova posade.

Isti tip aviona se, također nedugo nakon polijetanja, srušio i u indonezijskoj Jakarti 29. oktobra prošle godine. U avionu kompanije Lion Air poginulo je svih 189 putnika i članova posade.

Nakon dvije kobne nesreće u svega pet mjeseci, vlasti Turske, Kine, Etiopije, Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Holandije, Australije i drugih zemalja su zabranile upotrebu aviona Boeing 737 Max 8 i zatvorile nacionalne zračne prostore za prelete tih aviona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije