Očekuju brojne tužbe: Da li će debakl aviona "737 MAX" odvesti Boeing u propast

J. M.
Očekuju brojne tužbe: Da li će debakl aviona "737 MAX" odvesti Boeing u propast
Foto: Boeing / Boeing 737 MAX 8

Mračna vremena su pred Boeingom, jednim od dva najveća svjetska proizvođača putničkih aviona.  Proizvodnja modela 737 MAX 8 je smanjena sa 52 na 42 aviona mjesečno. 

Američka vazduhoplovna direkcija FAA nakon dva pada ove letjelice naredila je zabranu korištenja svih aktivnih aviona istog tipa dok se ne otklone dvije softverske greške.

Eksperti sada sumnjaju u cijelu porodicu aviona Boeing 737 MAX i traže potpuno prizemljenje flote.

Softver kontroverznog kontrolnog programa MCAS nije bio osnovni problem, već samo simptom - problemi su bili mnogo dublji od neispravnih senzora i softvera.

Jedan od najvećih protivnika 737 MAX-a je bivši predsjednički kandidat Ralph Nader (85). Advokat, koji se smatra najdosljednijim zaštitnikom američkih potrošača, imao je nećakinju u avionu Etiophian Airlinesa koji se srušio prije četiri sedmice. Roditelji stradale već su podnijeli tužbu protiv Boeinga.

"Pohlepa je zaslijepila Boeing. Kompanija je namjerno sakrila greške u sistemu kontrole leta. Čelnici kompanije su svjesno zanemarili živote drugih ljudi", poručuju roditelji žrtve nesreće Samyae Stumo, 24-godišnje nećakinje Ralpha Nadera.

Nader je tražio u Chicagu da se svi primjerci aviona Boeing 737 MAX "moraju prizemljiti". Ako se to ne dogodi, advokat preporučuje bojkoti najprodavanijeg Boeingovog aviona.

Brian Alexander, iz njujorške advokatske firme "Kreindler & Kreindler", očekuje čitav val zahtjeva za nadoknadom štete:

"Boeing je zanemario osnovni princip u dizajnu putničkih aviona. Proizvođač je dopustio da jedna pogrešna poruka pokrene niz događaja koji su doveli do potpunog gubitka kontrole", rekao je Alexander.

Podsjetimo, pad Boeinga 737 Max 8 indonežanske kompanije Lion Air odnio je 189 života u oktobru prošle godine. Druga nesreća istog aviona, 10. marta u Etiopiji izazvala je smrt 157 osoba.

Američki proizvođač aviona Boeing saopćio je da obje nesreće aviona 737 MAX 8 uzrokovao kvar upravljačkog sistema MCAS te se kompanija izvinila zbog stradanja ljudi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije