Blinken: Nema sumnje da je Njemačka odlučna po pitanju Ukrajine

0
Fena
Blinken: Nema sumnje da je Njemačka odlučna po pitanju Ukrajine
Foto: EPA-EFE / Antony Blinken

Američki državni sekretar Antony Blinken izjavio je u nedjelju da "nema sumnje" da Njemačka održava jedinstveni front s NATO-om po pitanju ukrajinske krize, nakon što se Berlin suočio s pritiskom da pooštri svoj stav protiv potencijalne ruske agresije.

Visoki američki diplomat također je odbacio ideju o uvođenju kaznenih sankcija Rusiji sada, prije bilo kakve potencijalne invazije na bivšu sovjetsku republiku Ukrajinu, rekavši da bi se sankcije trebale koristiti kao sredstvo "odvraćanja" Moskve od napada, piše AFP.

Blinkenovi komentari uslijedili su nakon sedam dana intenzivne diplomatije u kojem je razgovarao sa svojim ruskim kolegom, a također se sastao s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom dok je Kijev izrazio sve veći strah od ruske invazije.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Njemačka je tokom vikenda bila u žarištu nakon što je šef njezine mornarice Kay-Achim Schoenbach rekao da ruski predsjednik Vladimir Putin zaslužuje poštovanje i također sugerisao da je "besmisleno" misliti da je Rusija spremna poslati vojnike u Ukrajinu.

Schoenbach je u subotu podnio ostavku, ali njegove su primjedbe uznemirile Organizaciju Sjevernoatlantskog ugovora.

"Mogu vam reći da Nijemci u velikoj mjeri dijele našu zabrinutost i da su odlučni odgovoriti i to odgovoriti brzo, učinkovito i na ujedinjen način. Ne sumnjam u to", rekao je Blinken u emisiji NBC-a.

U emisiji CBS News "Face the Nation" također je spomenuo njemačku predanost da stane rame uz rame s Evropom i Washingtonom, te rekao da je uvjeren da će postojati jedinstven odgovor na sve što Rusija učini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije