Blinken: Još nismo sigurni da je Iran spreman pridržavati se sporazuma

0
Hina
Blinken: Još nismo sigurni da je Iran spreman pridržavati se sporazuma
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Antony Blinken

Sjedinjene Američke Države još nisu primijetile konkretni znak spremnosti Irana da "poduzme potrebno" prema sporazumu i tako omogući ukidanje nekih američkih sankcija, izjavio je američki državni sekretar Antony Blinken.

"Pitanje na koje još nemamo odgovor jest je li Iran spreman poduzeti potrebno kako bi se ponovo pridržavao sporazuma", rekao je šef američke diplomatije za CNN, komentirajući neizravne pregovore koji se održavaju u Beču.

Iranski nuklearni sporazum (JCPOA) zaključen 2015. kako bi se onemogućio Teheran u izradi atomske bombe, ne poštuje se od povlačenja Sjedinjenih Država 2018. iz sporazuma pod predsjedanjem Donalda Trumpa.

Nova administracija demokrata Joea Bidena želi ga ponovo pokrenuti i s Iranom je održala nekoliko neizravnih pregovora, uz pomoć država koje sudjeluju u sporazumu (Njemačka, Francuska, Velika Britanija, Kina i Rusija).

"Znamo koje sankcije će biti ukinute ako ne budu u skladu s nuklearnim sporazumom", objasnio je Antony Blinken na kanalu ABC.

Također je dodao:

"Iran zna što mora učiniti da bude u skladu sa sporazumom, ali nismo vidjeli da je Iran spreman donijeti odluku".

Posljednji sastanak pregovarača završen je u srijedu u pozitivnim tonovima, pošto su sudionici naveli da je ostvaren napredak.

"Dobro smo napredovali. Sporazum poprima oblik", izjavio je nakon susreta europski diplomat Enrique Mora, koji vodi pregovore.

Iranski predsjednik Hasan Rohani, čiju zemlju guše ekonomske sankcije, ocijenio je da su "poduzeti veliki koraci".

Pregovori bi se trebali nastaviti početkom sedmice u Beču.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije