! / Američki državni sekretar Antony Blinken stigao u Afganistan

15. 04. 2021. u 15:14:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 2

Američki državni sekretar Antony Blinken stigao je u četvrtak u Afganistan u iznenadnu posjetu kako bi afganistanskoj vladi predstavio plan Bidenove administracije za povlačenje američkih trupa do 11. septembra, 20. godišnjice terorističkog napada na njujorške tornjeve blizance.

Blinken bi se trebao sastati s afganistanskim predsjednikom Ašrafom Ganijem kao i visokim američkim zvaničnicima stacioniranima u Afganistanu te razgovarati o jučer objavljenom planu američkog predsjednika Joea Bidena koji je rekao da je "kucnuo čas" da se okonča dugi rat Amerike pokrenut nakon napada 11. sepštembra 2001.

Amerikanci bi se trebali povući nekoliko mjeseci nakon roka upisanog u sporazum koji je zaključio bivši predsjednik Donald Trump s talibanima u februaru 2020., dok su pregovori Kabula i pobunjenika u zastoju i ništa ne najavljuje smanjenje nasilja.

Brojni analitičari smatraju da bi ovakvo povlačenje moglo zemlju gurnuti u novi građanski rat, ili bi moglo omogućiti povratak talibana na vlast, s koje su potjerani krajem 2001.

Dok je u Trumpovu sporazumu bilo najavljeno povlačenje do 1. maja,  Bidenov plan je početi povlačenje 2500 američkih vojnika koji se još nalaze u Afganistanu na taj datum, zajedno s povlačenjem vojnika NATO-a, te ga okončati do 11.septembra.

Operacija "Odlučna potpora" Sjevernoatlantskog saveza uključuje ukupno 9600 vojnika iz 36 zemalja.

Predsjednik Gani je rekao da "poštuje" tu odluku i ocijenio da su afganistanske snage u potpunosti spremne braniti narod i zemlju, u što sumnjaju brojni promatrači.

Talibani ne odobravaju pomicanje roka povlačenja, piše Jutarnji list.

"Ako se sporazum krši i ako strane snage neće otići iz naše zemlje predviđenog datuma, sigurno će biti problema i oni koji ne poštuju sporazum će za njih biti odgovorni", upozorio je u srijedu glasnogovornik grupe Zabihullah Mujahid.

Dan ranije su pobunjenici upozorili da odbijaju učešće na mirovnoj konferenciji u Afganistanu, od 24. aprila do 4. maja u Istanbulu dok sve strane sile ne završe povlačenje.

Taj skup bi trebao omogućiti pokretanje direktnih mirovnih pregovora u rujnu između talibana i vlade u Kabulu.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA