Uznemirujuće: Bjeloruski aktivist ubo se u vrat tokom suđenja

1
Radiosarajevo.ba
Uznemirujuće: Bjeloruski aktivist ubo se u vrat tokom suđenja
Foto: Twitter / Bjeloruski aktivist ubo se u vrat tokom sudenja u Minsku

Bjeloruski aktivist ubo se u vrat tokom suđenja u Minsku.

Snimka uboda pojavila se na društvenim mrežama, traje svega nekoliko sekundi, ali se čuje vrištanje okupljenih i vidi se kako Stepan Latipov leži na podu dok mu sudski policajci pokušavaju pristupiti, piše Index.hr.

Još uvijek se ne zna zbog čime se ubo, ali se pretpostavlja da je riječ o olovci. Latipov je odveden u bolnicu, a njegovo stanje zasad je nepoznato.

Latipov je optužen za postavljanje opzicionih društvenih mreža i pružanje otpora policiji tokom hapšenja u septembra prošle godine. Negirao je sve optužbe.

Što se dogodilo u sudnici?

Latipov se ubo u vrat nakon što je na sudu svjedočio njegov otac. Bjeloruski aktivist je prije toga rekao ocu da su mu bjeloruske vlasti prijetile da će ga pretući ako ne prizna krivnju, javlja aktivistička grupa Viasna.

Također je rekao da su mu obećali da će pokrenuti kaznene postupke protiv članova njegove porodice i susjeda.

Svetlana Tihanovskaja, čelnica bjeloruske opozicije, tvitala je da si je "Latipov prerezao grkljan u sudnici te da mu je prijećeno progonom porodice ako ne prizna krivicu".

"Ovo je rezultat državnog terora, represije i mučenja u Bjelorusiji. Moramo to odmah zaustaviti!" napisala je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije