Bizarna scena na aerodromu u Dubaiju: Studenticu osudili na godinu zatvora samo zbog jedne stvari

0
Radiosarajevo.ba
Bizarna scena na aerodromu u Dubaiju: Studenticu osudili na godinu zatvora samo zbog jedne stvari
Foto: Pexels / Aerodrom/Ilustracija

Studentica sa fakulteta u New Yorku osuđena je na jednogodišnju zatvorsku kaznu od strane Ujedinjenih Arapskih Emirata zbog navodnog "napada i vrijeđanja" službenika obezbjeđenja na aerodromu tokom presjedanja leta u Dubaiju tokom ljeta.

Elizabethi Polanco De Los Santos, 21-godišnja studentica na Lehman College u Bronxu, izrečena joj je kazna u ponedjeljak, 2. oktobra, nakon što je provela gotovo tri mjeseca praktično zarobljena u Dubaiju sa zabranom putovanja.

"Elizabeth se namjeravala samo tranzitirati kroz Dubai šest sati, ali tamo je ostala mjesecima i izgubila 50.000 dolara (više od 93 hiljade KM) na troškovima boravka i advokata", rekla je osnivačica Detained in Dubai, Radha Stirling.

UEFA odredila šešire za Ligu nacija: Zmajevi u posljednjem, evo s kim mogu igrati

UEFA odredila šešire za Ligu nacija: Zmajevi u posljednjem, evo s kim mogu igrati

"Elizabeth je provela mjesece prisilno boraveći u skupoj zemlji, plaćajući skupe advokate i propuštajući svoje univerzitetske studije."

Polancovu agoniju započela je 14. jula dok je sa prijateljem putovala kući za New York sa odmora u Istanbulu.

Drama u zraku: Gorio avion sa 167 putnika

Drama u zraku: Gorio avion sa 167 putnika

Njihov prvobitni plan je bio da kući idu preko Pariza, ali su promijenili let kako bi presjedali u Dubaiju kako bi vidjeli poznati grad tokom desetosatnog presjedanja.

"Mislili smo da će to biti moderniji i futuristički grad, ali smo se potpuno prevarili", rekla je Los Santos.

Dok su prolazili kroz kontrolu, osoblje aerodroma u Dubaiju zatražilo je od Los Santos da skine steznik za struk koji je morala nositi nakon nedavne operacije.

Pokazala je u privatnoj sobi, gdje su ženski članovi osoblja skinuli steznik, ali je majka Los Santos rekla  da su bili grubi ožiljci njene kćerke koji su još uvijek zacjeljivali. Također su se smijale njoj, a kada je zatražila pomoć da ponovno stavi komplikovanu odjeću, odbile su.

"Osjećala sam se nelagodno i uplašeno. Osjećala sam se stvarno povrijeđeno", rekla je Los Santos.

Maja Šuput objavila niz fotografija iz Dubaija: Savršena nedjelja, jednodijelni kostim i koktel

Maja Šuput objavila niz fotografija iz Dubaija: Savršena nedjelja, jednodijelni kostim i koktel

Steznik je imao "mnogo kopči i morate rastezati krajeve i spojiti male tanke kopče blizu tijela", rekla je, i kako je osoblje nastavilo ignorirati njene molbe za pomoć, Los Santos je prešla preko čuvara koji joj je stajao na putu i pozvala je prijateljicu da dođe i pomogne joj.

"Blago sam je dodirnula po ruci da je usmjerim da izađe s puta, a zatim sam očajnički počela plakati i dozivati svoju prijateljicu da mi pomogne", rekla je Detained in Dubai.

Los Santos je tada zadržana u sobi satima jer je čuvar kojeg je dodirnula podnio tužbu protiv nje, i nisu joj dozvolili da napusti prostoriju dok nije potpisala obrazac napisan na arapskom jeziku.

Kada se kasnije vratila na aerodrom da uhvati let za New York, obavijestili su je o zabrani putovanja i prisilili je da ostane u zemlji dok se tužbe protiv nje ne razmotre pred sudom.

Nakon boravka u hotelima nekoliko sedmica, sudija joj je dozvolio da plati 2.700 dolara (više od 5 hiljada KM) i otputuje, ali su tu odluku osporili tužioci iz Dubaia i konačno joj je izrečena godina zatvora u ponedjeljak, 2. oktobra.

"Ona se suočava s nevjerojatnim stresom koji utječe na njezino fizičko i mentalno zdravlje, narušava cijeli njen život i ostavlja dugoročne posljedice", rekla je Stirling. "Ovo nije način kako se trebaju tretirati posjetitelji. To je skandalozno.", piše NYP.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije