Bivši zapovjednik: Ne provocirajte Putina, mogao bi pokrenuti nuklearni napad

3
Radiosarajevo.ba
Bivši zapovjednik: Ne provocirajte Putina, mogao bi pokrenuti nuklearni napad
Foto: EPA-EFE / Vladimir Putin

Dok se NATO opire vojnoj intervenciji protiv Rusije, potencijalna upotreba hemijskog, biološkog ili nuklearnog oružja u Ukrajini mogla bi biti crvena linija koja pokreće odgovor zapadnog saveza, kažu stručnjaci.

Međutim, bivši zapovjednik NATO-a, general Wesley Clark, smatra da bi uopće postavljanje "crvenih linija" NATO-a moglo isprovocirati ruskog predsjednika Vladimira Putina. On smatra da bi frustrirani Putin mogao pokrenuti nuklearni napad na Poljsku.

"Trebamo se nadati da NATO neće postaviti crvenu liniju. Ovo bi bio poziv na daljnju eskalaciju Rusije i daljnje napore da se naruši kredibilitet NATO-a", rekao je, dodavši da ga vjerojatno ne bi upotrijebio u Ukrajini, "ali možda bi na mjestima za pristajanje ili nekom naseljenom području u Poljskoj".

Radončić: Dodik će biti zaustavljen, a otvaranje Sky-a mi je najveća satisfakcija

Radončić: Dodik će biti zaustavljen, a otvaranje Sky-a mi je najveća satisfakcija

"Ovako se obično radi na ruskim vježbama. Dakle, način na koji se oni postavljaju u svojim vježbama je sljedeći: ako Rusija počne gubiti zbog podrške NATO-a, onda oni pošalju nuklearno oružje i NATO kaže: 'O, moj Bože, dobro. Budući da si tako ozbiljan u tome, povući ćemo se'", dodao je, prenosi Direktno.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije