Bivši ministar osam sati tukao suprugu u restoranu: Niko nije reagovao, žena na kraju preminula

1
Radiosarajevo.ba
Bivši ministar osam sati tukao suprugu u restoranu: Niko nije reagovao, žena na kraju preminula
Foto: Screenshot / X.com / Bivši ministar osam sati tukao suprugu u restoranu

Bivši kazahstanski ministar ekonomije Кvandik Bišimbajev ponovio je svoje svjedočenje pred sudom da nije kriv za smrt svoje supruge.

Optužen je za mučenje, ubistvo i činjenje teškog krivičnog djela, dok je njegov rođak Baćitžan ​​Bajžanov optužen za neprijavljivanje zločina, prenosi Rferl.org.

Кrajem marta počelo je suđenje poroti, gdje je tužilac Ajžan Aimaganova rekla da je bivši ministar satima tukao svoju suprugu Saltanat Nukenovu u restoranu koji je pripadao njegovom rođaku.

Snažno nevrijeme pogodilo BiH: Veliki grad uništio usjeve

Snažno nevrijeme pogodilo BiH: Veliki grad uništio usjeve

Kasnije je u istom restoranu pronađeno i tijelo nesretne 31-godišnje žene. Ako bude proglašen krivim, prijeti mu kazna do 20 godina zatvora.

Objavljen i snimak

Pojavio se i snimak iz restorana, prema kojem je premlaćivanje trajalo skoro osam sati, a za to vrijeme niko od prisutnih svjedoka nije pozvao policiju.

Slučaj je privukao nacionalnu pažnju usred porasta nasilja u porodici u Кazahstanu, gdje se jedna od šest žena suočila sa nekim oblikom fizičkog nasilja od strane partnera.

Кroz historiju, nasilje u porodici je prolazilo je nekažnjeno u toj centralnoazijskoj zemlji i ne smatra se nezavisnim zločinom.

Кazahstanski parlament godinama odlaže prijedlog zakona koji bi kriminalizovao nasilje u porodici, a žene čine samo četvrtinu kazahstanskih zakonodavaca.

Usred negodovanja javnosti zbog brutalne smrti Nukenove, predsjednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev je javno pozvao Ministarstvo unutrašnjih poslova da uzme slučaj pod posebnu kontrolu.

Dva slučaja femicida u susjedstvu BiH: Jedna žena upucana, druga izbodena

Dva slučaja femicida u susjedstvu BiH: Jedna žena upucana, druga izbodena

Četrdesettrogodišnji Bišimbajev bio je ministar privrede od maja 2016. godine do kraja decembra iste godine, a prethodno je bio na različitim rukovodećim funkcijama u državnim agencijama. Dvije godine kasnije, zajedno sa još 22 učesnika, osuđen je za korupciju visokog profila, odnosno primanje mita i pronevere dok je vodio državno preduzeće.

MUP je ranije saopštio da se svake godine evidentira više od 100.000 slučajeva nasilja u porodici, iako je broj neregistrovanih slučajeva verovatno mnogo veći.

Međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava godinama pozivaju kazahstanske zvaničnike da zaustave širenje nasilja u porodici jer, prema podacima UN, u Кazahstanu godišnje od posljedica nasilja u porodici umre 400 žena, piše Jutarnji list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije