Bivši kazahstanski ministar osuđen na 24 godine zatvora zbog femicida

0
Radiosarajevo.ba
Bivši kazahstanski ministar osuđen na 24 godine zatvora zbog femicida
Foto: Facebook / Kuandik Bishimbayev

Bivši ministar ekonomije Kazahstana Kuandyka Bishimbayev osuđen je na 24 godine zatvora zbog ubistva svoje supruge.

Šokantni snimci prikazani tokom suđenja, koje je počelo u martu, prikazuju Bishimbayeva (44) kako više puta šutira i udara vitku mladu ženu koja je nosila samo kaput i čizme i vuče je okolo za kosu. Žena, 31-godišnja Saltanat Nukenova, kasnije je pronađena mrtva. Bišimbajev se izjasnio da nije kriv i na sudu je tvrdio da je njegova supruga umrla od povreda koje je nanijela sama sebi.

Bischimbayev, koji je bio ministar ekonomije od maja do decembra 2016. godine, ranije je osuđen na 10 godina zatvora zbog mita, ali je izašao na slobodu poslije manje od tri godine zahvaljujući amnestiji i uslovnom otpustu.

Nova prognoza poznatog meteorologa: Danas 38 stepeni, evo kad stiže nevrijeme sa obilnim padavinama

Nova prognoza poznatog meteorologa: Danas 38 stepeni, evo kad stiže nevrijeme sa obilnim padavinama

U Kazahstanu, državi od oko 20 miliona stanovnika, bogatoj naftom, već je bilo slučajeva da se pripadnici elite izvuku sa različitim krivičnim djelima, što je trend koji je podstakao nepovjerenje javnosti u pravni sistem.

Nasilje u porodici postalo je aktuelno pitanje u Kazahstanu, gdje Vladini podaci pokazuju da je svaka šesta žena bila žrtva nasilja muškog partnera, piše Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije