Bitka za Mariupolj nije završena

7
Radiosarajevo.ba
Bitka za Mariupolj nije završena
Foto: YT / The Sun / Iljo Samojlenko

Borba za Mariupolj je 'daleko od kraja', tvrde prkosni vojnici ukrajinskog puka Azov.

Ovaj snimak na engleskom jeziku oficira puka Azova Ilje Samojlenka objavljena je iz opkoljenog grada Mariupolja u četvrtak, 21. aprila 2022. godine.

Samoilenko i drugi borci drže se u gradskoj čeličani Azovstal nakon što su mjesec pružali otpor u gradu u kojem su se dogodili neki od najbrutalnijih napada.

Pomozi.ba i ove godine pomaže maturanticama: Odjeća, obuća i nakit za svečane prilike

Pomozi.ba i ove godine pomaže maturanticama: Odjeća, obuća i nakit za svečane prilike

U svojoj izjavi, datoj dok su se u pozadini mogle čuti eksplozije, Samoilenko, vojnik iz bataljona Azov, kaže da lučkim gradom "još nije dominirala Rusija", poričući tvrdnje ruskog predsjednika Vladimira Putina da njegove trupe kontrolišu cijeli grad osim za čeličanu, koju  drže u okruženju.

U videu Samojlenko opisuje situaciju u Mariupolju kao "veoma opasnu" i kaže da "svakog dana" rizikujete da bude "ubijen ili upucan".

"Civili su i dalje u opasnosti", upozorava on, ističući da su hiljade ljudi i dalje u gradu, neki u čeličani Azovstal.

Prema vojsci, bataljon "čini sve" da zaštiti ove civile, potpuno odbacujući mogućnost da ih ukrajinske snage koriste kao živi štit: "To je laž".

U situaciji u vezi sa onim što se dešava, u ovom trenutku, u gradu, vojnik garantuje da je „u Mariupolju već poginulo najmanje 20.000 ljudi“, a ono što Rusija radi u lučkom gradu kvalifikuje kao „genocid“ i „preciznu operacija ubijanja što većeg broja Ukrajinaca”.

Sva dnevna dešavanja iz Ukrajine možete pratiti na našem portalu na linku OVDJE.

Snimak iz Mariupolja:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije