58. dan invazije: Glavni sekretar UN-a u utorak putuje u Moskvu

0
Radiosarajevo.ba
58. dan invazije: Glavni sekretar UN-a u utorak putuje u Moskvu
Foto: Radiosarajevo.ba / Iz minute u minut pratimo događaje vezane za invaziju na Ukrajinu

Danas je 58. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ovo su nove informacije: 

  • Pentagon je objavio novi paket vojne pomoći Ukrajini, težak je 800 miliona dolara
  • Rusija je odbila uskrsno primirje, potvrdio je ukrajinski predsjednik Zelenski
  • Ukrajina je objavila da je Rusija uspjela zauzeti 42 sela u regiji Donjeck
  • Rusija je uvela zabranu ulaska u zemlju za 29 američkih dužnosnika i novinara. SAD-a Kamali Harris, osnivaču Facebooka Marku Zuckerbergu i glasnogovorniku Pentagona Johun Kirbyju
  • U zgradi ruskog vojnog instituta u Tveru izbio je ogroman požar. Poginula je jedna osoba, 20 je povrijeđeno
  • Vladimir Putin otkazao je napad na čeličanu Azovstal i objavio da je Rusija osvojila Mariupolj
  • Ruske snage su zauzele Rubižne i Kreminu u Luhanskoj regiji
  • Rusija je lansirala interkontinentalnu balističku raketu, objavili su ruski prorežimski mediji. Radi se o pokusnom testiranju, a Pentagon je rekao da ga je Rusija "ispravno obavijestila o lansiranju"
23.20

Stotine civila skrivaju se u tvornici čelika Azovstal u Mariupolju skupa s preostalim, nadjačanim kontingentom ukrajinskih boraca.

Kako javlja Guardian, strah za civile u čeličani sve više raste.

Lokalni dužnosnici kažu da je u čeličani zarobljeno između 300 i 1.000 ljudi, uključujući žene i djecu.

23.00

Američka vojska očekuje da će više od 20 zemalja iduće sedmice učestvovati na razgovorima o Ukrajini.

Razgovori će biti usmjereni na odbranu i dijelom se usredotočiti na dugoročne odbrambene potrebe Kijeva, saopćio je Pentagon. 

Njemačka je domaćin razgovora. 

22.45

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je da je u potapanju broda Moskva prošle sedmice poginuo jedan vojnik, dok ih se 27 vodi kao nestali, prenosi SkyNews.

Agencija RIA Novosti objavila je i da je spašeno 369 članova posade.

21.50

Nova masovna grobnica prijavljena je u blizini Mariupolja, rekao je gradonačelnikov savjetnik Petro Andriuščenko.

Andriuščenko je rekao da su dužnosnici primili informaciju o "mjestu masovnog ukopa ubijenih stanovnika Mariupolja u pokušaju da se prikriju tragovi ratnih zločina". 

BBC nije mogao samostalno potvrditi tu tvrdnju.

21.35

Sastankom čelnika vladajuće Socijaldemokratske stranke u Švedskoj, rasprava o ulasku u NATO prebacila se u veću brzinu, javlja Politico. Čelnici stranke raspravljali su šest sati o prijavi za pridruživanje vojnom savezu. 

Očekuje se da je sastanak označio početak razdoblja konzultacija od otprilike četiri sedmice, prije nego što socijaldemokrati donesu konačnu odluku.

Njihova odluka očekuje se oko 24. maja ili blizu tog datuma. 

21.00

19.55

Rusija tvrdi da je kod Harkiva zauzela vojno skladište te da sad ima pod kontrolom na hiljade tona ukrajinske municije.

Ovo je objavila novinska agencija Tass pozivajući se na rusko ministarstvo odbrane. Vijest nije neovisno potvrđena, ali su ranije danas ukrajinske vlasti kazale kako Rusi na tom području rade ofenzivu.

U samom Harkivu, prema ukrajinskim izvorima, Rusi su pogodili dvoranu za vjenčanje i glavnu tržnicu. Dodaje se da ima žrtava.

19.25

Njemački kancelar Olaf Scholz branio je svoju politiku prema Ukrajini dok pitanje isporuke oružja toj zemlji izaziva probleme unutar vladajuće koalicije socijaldemokrata, zelenih i liberala.

Od početka sukoba političari unutar i izvan Njemačke pozvali su najveću europsku privredu, koja je peti najveći izvoznik oružja na svijetu, da više pomogne Ukrajini u borbi protiv ruske vojske. Scholz je odgovorio na kritike u opširnom intervjuu u petak u časopisu Spiegel.

Što se tiče zabrane uvoza ruskih energenata, Scholz je ponovio svoje protivljenje embargu na uvoz ruskog plina. "

Apsolutno ne vidim kako bi embargo na plin okončao rat", kazao je i dodao:

"Da je (ruski predsjednik Vladimir Putin) bio otvoren za ekonomske rasprave, onda ne bi ni započeo ovaj ludi rat".

18.35

Glavni sekretar UN-a u utorak putuje u Moskvu u posjet Putinu, objavio je Kremlj.

Antonio Guteres također će održati i radni ručak sa Sergejom Lavrovom.

Portparol prvog čovjeka UN-a kazao je da se Guterres nada da će razgovarati o tome što može napraviti da bi se Ukrajini donio mir. Ured šefa UN-a također je u kontaktu s Ukrajincima oko mogućeg posjeta.

18.20

Pregovori Moskve i Kijeva o rješenju sukoba "tapkaju na mjestu", rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pošto na njima nije ostvaren nikakav napredak.

"Tapkaju na mjestu jer još nema odgovora na prijedlog koji smo prije pet dana uputili ukrajinskim pregovaračima i u kojemu smo uzeli u obzir njihove komentare", rekao je Lavrov na konferenciji za medije u Moskvi u društvu kazahstanskog kolege Muhtara Tleuberdija.

18.00
 
17.00

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je novu dnevnu kartu ratnih događanja u Ukrajini. Ni danas nema vidljivih promjena.

Najveće se borbe vode na jugu i istoku, a Mariupolj je još označen kao grad u okruženju iako su Rusi jučer objavili da su ga zauzeli.

 

 

 

16.50

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u petak da Kijev ne dopušta predaju ukrajinskih branitelja koji još pružaju otpor iz čeličane Azovstal u luci Mariupolju pod ruskom opsadom.

"Svim ukrajinskim vojnicima, nacionalističkim borcima i stranim plaćenicima život je zajamčen ako polože oružje. No, kijevski režim ne dopušta tu mogućnost", rekao je Putin, a prenosi se u saopćenju Kremlja objavljenom nakon telefonskog razgovora Putina i predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela.

Dan ranije ruski predsjednik je naredio opsadu golemog industrijskog kompleksa Azovstala, gdje je, tvrdi Moskva, 2.000 vojnika, ali nije naredio napad kako bi se sačuvali životi ruskih vojnika.

16.05

15:07

Evgeny Rylov, dvostruki olimpijski šampion u plivanju, suspendovan je od Svjetske plivačke federacija (FINA) iz svih takmičenja na devet mjeseci.

Rus je prema obrazloženju FINA kažnjen zbog prisustva na mitingu na stadionu Lužnjiki 8. marta povodom godišnjice aneksije Krima, na kojem je glavni govornik bio Vladimir Putin, predsjednik Rusije.

Rylov je bio jedan od sportista, koji je prisustvovao ovom događaju i po mišljenju FINA dao podršku i ruskoj agresiji na Ukrajinu. Kazna stupa na snagu 20. aprila.

 

14:38

14:21

Forenzičari istražuju tijela 1.084 civila koja su pronađena u kijevskoj regiji nakon povlačenja ruskih snaga iz tog dijela Ukrajine, potvrdio je Andrij Nebitov, načelnik policije kijevske regije.

"Trenutno je broj tijela 1.084. Istražujemo ih i prenosimo u forenzičke institucije", rekao je Nebitov pa dodao: "To su civili koji nisu imali nikakve veze s teritorijalnom odbranom ili bilo kojom vojnom jedinicom. Velika većina njih - između 50 i 75 posto - ubijena je hicima iz vatrenog oružja. Ubijeni su mecima iz strojnica ili snajperskih pušaka, ovisno o lokaciji", dodao je.

13:48

Vadim Bojčenko, gradonačelnik Mariupolja, rekao je za CNN da je za evakuaciju civila iz čeličane Azovstal u tom razorenom gradu potreban "samo jedan dan potpunog prekida vatre".

Naime, stotine vojnika i civila se nalaze blokirani pod golemim industrijskim kompleksom, koji je postao posljednje uporište branitelja Mariupolja.

"Prekjučer smo planirali otvoriti evakuacijsku rutu, ideja je bila da i ljudi iz čeličane mogu izaći", rekao je Bojčenko.

"No, Rusi su nastavili s bombardiranjem i granatiranjem čeličane i nismo mogli izvući ljude iz nje", dodao je.

Jurij Riženkov, šef uprave Metinvesta, u čijem je vlasništvu čeličana Azovstal, nedavno je rekao CNN-u da je situacija u čeličani "blizu katastrofe" obzirom da ponestaje vode i hrane.

13:24

Planovi za sastanak pape Franje s ruskim patrijarhom Kirilom u Jeruzalemu u maju suspendirani su, rekao je Papa za argentinski list.

Reuters je 11. aprila izvijestio da Vatikan razmišlja o produženju Papine posjete Libanonu 12. i 13. maja za jedan dan da se može sastati s Kirilom u Jeruzalemu 14. maja.

 

12:58

Ukrajinski avion srušio se tokom "tehničkog leta" na jugu zemlje i ima žrtava, objavile su lokalne vlasti, a prenosi BBC.

Zrakoplov AN-26, vojni transportni avion ukrajinskih oružanih snaga, srušio se u petak ujutro na području Vilnije u regiji Zaporižja, priopćila je regionalna vojna uprava.

Utvrđuju se okolnosti nesreće, a više podataka bit će objavljeno kasnije, dodale su vlasti.

12:25

Prokremljanski medij Readovka objavio je da je rusko ministarstvo odbrane na "zatvorenom brifingu" izjavilo da je u Ukrajini izgubilo 13.414 vojnika plus još 7000 koji se vode kao nestali. Na brodu Moskva ubijeno je 116 mornara, a više od 100 se vodi kao nestalo.

U međuvremenu je post obrisan.

 

11:59

NATO mora izbjeći izravan vojni sukob s Rusijom koji bi mogao dovesti do trećeg svjetskog rata, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz u intervjuu za Der Spiegel na pitanje o neuspjehu Njemačke u isporuci teškog naoružanja Ukrajini.

Reuters izvještava kako je rekao da ne postoji pravilnik u kojem se navodi kada bi se Njemačka mogla smatrati stranom u ratu u Ukrajini.

"Zato je još važnije da svaki korak razmotrimo vrlo pažljivo i da blisko koordiniramo jedni s drugima", rekao je. "Izbjeći eskalaciju prema NATO-u za mene je glavni prioritet", dodaje.

"Zato se ne fokusiram na ankete i ne dam se iritirati oštrim pozivima. Posljedice pogrešnog poteza bile bi dramatične", zaključio je.

11:37

11:18

Ukrajinski dužnosnici izvijestili su o teškim borbama u regijama Luhansk i Donjeck.

Olena Simonenko, savjetnica zamjenice predstojnika Ureda predsjednika, rekla je kasno u četvrtak da su u posljednja 24 sata još 42 naselja pala pod rusku kontrolu u regiji Donjeck.

Guverner Luhanska Serhij Hajdaj rekao je da su ruske snage napredovale u tri smjera prema gradovima Rubižnje, Popasna i Novotoškivske, piše CNN.

10:55

10:34

Američki State Department je rekao da Kina i dalje "potiče neke od ruskih sigurnosnih ideja usred rata u Ukrajini, uključujući Kremljov koncept nedjeljive sigurnosti".

Glasnogovornik State Departmenta Ned Price je ponovio da će se Kina "suočiti s ozbiljnim posljedicama" ako pruži materijalnu podršku ruskim ratnim naporima u Ukrajini, ali da Washington još nije vidio da Peking pruža takvu vrstu pomoći Moskvi.

Kineski čelnik Xi Jinping izjavio je jučer da njegova vlada podržava pregovore o rješavanju međunarodnih sporova, ali se protivi korištenju sankcija.

10:15

Kompanija Maxar Technologies objavila je satelitske snimke za koje navodi da prikazuju veliku masovnu grobnicu kod opkoljenog ukrajinskog grada Mariupolja.

Američka firma saopćila je da se na tom mjestu posljednjih sedmica pojavilo više od 200 novih grobnica, dok su ruske trupe nastavile bombardirati regiju. Iskopine o kojima se govori vide se na gornjem dijelu slike.

Maxar navodi da pregled slika od sredine ožujka do sredine travnja pokazuje da je proširenje počelo između 23. i 26. marta. 

 

09:40

Europska unija pozvala je ljude da manje voze, isključe klima-uređaje i rade od kuće tri dana u sedmici kako bi se smanjilo oslanjanje na rusku naftu i plin. Europska komisija kaže da bi mjere, izrađene u saradnji s Međunarodnom energetskom agencijom, uštedjele kućanstvima u prosjeku oko 500 eura godišnje.

"Kad bi svi građani EU slijedili plan u devet tačaka, pod nazivom Playing My Part, to bi uštedjelo dovoljno nafte za punjenje 120 supertankera i dovoljno prirodnog plina za grijanje gotovo 20 miliona domova", objavila je Europska komisija.

"Ljudi diljem Europe pomogli su Ukrajini davanjem donacija ili izravnom pomoći izbjeglicama, a mnogi bi željeli učiniti više. Većina kućanstava također ima veće račune za energiju zbog energetske krize koju je pogoršao rat. Korištenje manje energije nije samo neposredan način za Europljane da smanje svoje račune već također podržava Ukrajinu smanjenjem potrebe za ruskom naftom i plinom, čime se pomaže u smanjenju tokova prihoda koji financiraju invaziju", dodaju.

09:10

Svjatoslav Palamar, zapovjednik Azova i jedan od posljednjih branitelja Mariupolja, u razgovoru za BBC je kazao kako i dalje odbijaju ruske napade.

"Uvijek kažem, dok smo mi tu, Mariupolj ostaje pod ukrajinskom kontrolom", kazap je Palamar večeras za BBC.

Dodao je da Rusi s brodova bombardiraju čeličanu te kako su sve zgrade praktički uništene. Rusi, dodaje, koriste bombe posebno dizajnirane za bombardiranje bunkera.

"Sve zgrade na području Azovstala su praktički uništene. Bacaju teške bombe, bombe za razbijanje bunkera koje uzrokuju ogromna razaranja. U bunkerima imamo ranjenih i mrtvih. Neki civili su zarobljeni ispod srušenih zgrada", rekao je Palamar.

Upitan koliko je još ostalo branitelja u Mariupolju, kazao je da ih je dovoljno kako bi odbili napade.

08:50

Ukrajina danas neće otvarati humanitarne koridore za zarobljene civile zbog "opasnosti na rutama".

08:35

Ukrajinski parlament objavio je ažurirane podatke o dječjim žrtvama u ratu. Kažu da je ukupan broj djece pogođene ruskom invazijom 594, od tog broja 208 djece je ubijeno, a 386 ozlijeđeno, kažu.

 

08:15

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je novi obavještajni izvještaj o ratu u Ukrajini.

Odluka predsjednika Vladimira Putina da blokira čeličanu Azovstal u Mariupolju "ukazuje na želju da se obuzda ukrajinski otpor" i "oslobode ruske snage za napade na istoku", navodi se u saopćenju.

U svom najnovijem ažuriranju, ministarstvo je reklo da bi potpuni napad Rusije na čeličanu "vjerojatno prouzročio značajne ruske žrtve, dodatno umanjujući njihovu ukupnu borbenu učinkovitost".

"Rusija još uvijek pati od gubitaka pretrpljenih ranije u sukobu", dodalo je ministarstvo. Ministarstvo dalje navodi da su, kako bi pokušali rekonstruirati svoje iscrpljene snage, Rusi svoju neoperativnu opremu morali slati na popravak u Rusiju.

08:00

07:45

Britanski premijer Boris Johnson potvrdio je da britanska vojska obučava ukrajinske snage. Obuka se odnosi na korištenje oklopnih vozila koje je Britanija poslala u Ukrajinu kako bi se branila od ruske invazije.

"Mogu potvrditi da obučavamo Ukrajince u Poljskoj za upotrebu sustava protuzračne obrane, a u Britaniji ih obučavamo za korištenje oklopnih vozila", rekao je Johnson novinarima u Indiji.

07:30

Ruski vojnici oteli su lokalnog dužnosnika koji je vodio humanitarni konvoj u južnoj regiji Herson, rekla je zamjenica ukrajinskog premijera.

Irina Vereščuk rekla je da su vojnici Kremlja ponudili oslobađanje dužnosnika u zamjenu za ruske ratne zarobljenike, ali je dodala da je to neprihvatljivo.

Također je rekla da su napori da se uspostave tri humanitarna koridora u regiji Herson jučer propali jer ruske snage nisu prekinule vatru. Herson je bio prvi veći grad koji je Rusija zauzela, a snage su preuzele kontrolu nad njim u prvoj sedmici nakon invazije.

07:10

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij optužio je Rusiju da planira falsificirati referendum o neovisnosti u okupiranim južnim regijama Hersona i Zaporižja.

Pozvao je stanovnike tih područja pod ruskom okupacijom da ruskim snagama ne daju nikakve lične podatke, poput brojeva pasoša.

06:55

"Ruski predsjednik Vladimir Putin sam može odlučiti o sudbini 100.000 civila koji su još uvijek zarobljeni u Mariupolju", rekao je gradonačelnik tog grada.

Vadim Boičenko rekao je da su satelitske snimke masovnih grobnica "dokaz da Rusi pokopavaju tijela kako bi pokušali sakriti broj mrtvih". Kaže da se Mariupolj i dalje bori, uprkos dvomjesečnoj opsadi. "Građani koji nisu pobjegli ostali su bez struje, grijanja i vode", rekao je.

"Važno je shvatiti da su životi civila u mom gradu u rukama samo jedne osobe - Vladimira Putina. I sve smrti koje će se dogoditi također će biti na njegovim rukama", rekao je Boičenko za Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije