Dr. Cerić piše čečenskom vođi Kadirovu: Razočaran sam!

15
Radiosarajevo.ba
Dr. Cerić piše čečenskom vođi Kadirovu: Razočaran sam!
Foto: Facebook/Mustafa Cerić / Mustafa ef. Cerić i Ramazan Kadirov

Bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH (1993.-2012.) dr. Mustafa ef. Cerić uputio je otvoreno pismo čečenskom vođi Ramzanu Kadirovu, bliskom savezniku ruskog predsjednika Vladimira Putina, nakon početka invazije na Ukrajinu, a u kojoj učestvuju i čečenski borci.

Svjetski mediji jučer su prenijeli da je iz Čečenije upućeno najmanje 10.000 vojnika kao podrška Rusima tokom agresije na Ukrajinu.

Bio sam impresioniran…

Kod Sarajeva uhapšene tri osobe zbog nestale djevojčice Danke (2): 'Tražili 50.000 maraka'

Kod Sarajeva uhapšene tri osobe zbog nestale djevojčice Danke (2): 'Tražili 50.000 maraka'

Također, odred čečenskih specijalnih snaga 'lovaca' je pušten u Ukrajinu da uhapsi ili ubije grupu određenih ukrajinskih zvaničnika, pernio je Daily Mail pozivajući se na moskovski Telegram.

"Poštovani Kadirov, dva puta sam posjetio Čečeniju. Prvi puta u martu 2019. god. u organizaciji Svjetske muslimanske lige - Rabite i Muftijstva čečenskog povodom konferencije: "Islam - poruka milosti i mira".

Tom prilikom sam Vam poklonio Srebrenički cvijet sjećanja na srpski genocid nad mojim narodom u Bosni.

Drugi puta sam posjetio Grozni u organizaciji Europskog Muslimanskog Foruma povodom vaše inauguracije za četvrti mandat na čelu Čečenske Republike. Imao sam čast da tim povodom održim hutbu u veleljepnoj centralnoj džamiji u Groznom pred velikim brojem ponosnih čečenskih muslimana među kojima je bilo i stotinjak čečenskih policijskih kadeta", započeo je dr. Cerić.

S ezanom na Ukrajinu

Naveo je kako je "bio impresioniran koliko se grad Grozni infrastrukturno i kulturno razvio u međuvremenu".

"Tu moju impresije podijelio sam s bosanskom javnošću, rizikujući da ju neki neće skroz shvatiti i prihvatiti. I danas stojim iza moje impresije o Čečeniji, koju sam tom prilikom javno izrekao. Međutim, gospodine Kadirov, onoliko koliko sam bio impresioniran čečenskim postratnim oporavkom uz pomoć Moskve, toliko sam danas razočaran čečenskom napadnom demonstracijom podrške Moskvi, odnosno Vladimiru Putinu, za njegov vojni napad na Ukrajinu“, naveo je Cerić, te dodao:

"Nemam namjeru da vam držim propovijed o vašim osobnim i političkim odnosom s Moskvom, ali imam prava da kažem da se pohod čečenskih vojnika uz simbol ezana i namaza tiče svakog muslimana, posebno muslimana Bošnjaka, koji su u Srebrenici preživjeli srpski genocid, kojeg Vladimir Putin negira unatoč punopravnim presudama na međunarodnom sudu pravde u Haagu", istakao je bivši poglavar Islamske zajednice u BiH, dodajući kako "simbol, posebno vjerski, posebno islamski simbol u kriznim okolnostima, je snažniji od svake riječi".

Prijetnje BiH

Nadalje, razočarano je konstatirao kako je mislio sam da će moj bošnjački-muslimanski narod imati u Kadirovu i Čečenima "siguran štit od nastavka antibosanske zločinačke srpske politike, koju Vladimir Putin jednostrano podržava u Bosni i Hercegovini".

"Umjesto toga vaša otvorena podrška Putinovoj vojnoj agresiji na Ukrajinu dodatno je unijela strah kod mog naroda zato što Milorad Dodik prijeti Bosni ruskom intervencijom iz istog razloga zbog kojeg je Putin zaprijetio i vojno napao Ukrajinu, a to je članstvo u NATO. Nedavno je ruski ambasador Igor Kalabuhov po dolasku u Sarajevu, ničim izazvan, javno zaprijetio da bi članstvo nezavisne i suverene države Bosne i
Hercegovine bio neprijateljski čin prema Ruskoj Federaciji", podvukao je.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, dodaje Cerić, ova prijetnja ruskog ambasadora u Sarajevu ne doživljava se više kao diplomatski lapsus, već kao ozbiljna ruska prijetnja u korist srpske politike, koja je odgovorna za genocid nad mojim narodom.

"Želim da znate, gospodine Kadirov, da je to najstrašnija prijetnja, koju je Bosna ikad čula od jednog ambasadora. Zbog toga, hoću da znadete da zvuk ratnih sirena, let ruskih ciljanih i nasumičnih projektila, granatiranje, krv i suze Ukrajinaca na ulicama i u podrumima te suze ukrajinske djece dok se rastaju od svojih roditelja u Kijevu bude kod nas u Bosni gorka i mračna sjećanje na 1425 dana i noći opsade grada Sarajeva, opsade koja je trajala tri puta duže od opsade Staljin.grada".

Pozivam Putina

"Stoga, zbog moje savjesti, koja je jača od moga srca, moram vam, gospodine Kadirov, jasno i nedvosmisleno kazati da je svaka podrška, a posebno vojna, Vladimiru Putinu u njegovom zločinačkom pohodu pod isprikom denacifikacije Ukrajine zločin protiv čovječnosti.

Nije moguće zamisliti Vladimira Zelinskog, sina židovskih roditelja, kao nacistu, koji treba da se izvinjava Vladimiru Putinu što brani svoju zemlju od ruske ničim izazvane agresije. Naprotiv, ja pozivam Vladimira Putina da odmah i bezuvjetno zaustavi vojnu invaziju na Ukrajinu te da se ispriča Vladimiru Zelinskom i ukrajinskom narodu za nanesenu im duševnu i fizičku bol i patnju od posljedica ruskog ciljanog i nasumičnog vojnog granatiranja širom Ukrajine.

Iznenađujuće, budući su poznate veze Kadirova i Putina i ko je, na koncu, tu kome šef, Cerić je pozvao čečenskog vođu da prestane slijediti Putina:

"A vas, gospodine Kadirov, pozivam u ime muslimana, posebno Bošnjaka muslimana u Bosni, da odustanete od podrške Vladimiru Putinu, koji nije dobar čovjek.

Vladimir Putin ne zaslužuje vašu pomoć i podršku u njegovom vojnom napadu na Ukrajinu, što je jednako napad na Europu, gdje žive milijuni europskih muslimana u strahu od ruske bezočne i nekontrolirane invazije. U nadi da će vas ovo pismo zateći u dobrom zdravlju i dobroj volji da moje argumente prihvatite bratski a ne dušmanski, primite izraze mojeg bosanskog selama vama osobno i ponosnom čečenskom narodu", zaključio je Cerić.

Spreman da umre za Putina

Podsjetimo, Kadirov je svjetskoj javnosti poznat kao blizak Vladimira Putina.

Svojevremeno je izjavio "da je spreman da umre" za ruskog predsjednika, te da bi "Putin trebao doživotno vladati Rusijom".

Zapadni mediji pisali su 2014. da je predsjednik Čečenije slao čečenske snage kao pomoć proruskim separatistima u Ukrajini, ali je Kadirov to negirao.

Američke vlasti uvele su krajem 2017. Kadirovu sankcije zbog teškog kršenja ljudskih prava. Na spisku za sankcije tada našlo na desetine ruskih zvaničnika u okviru istrage o Sergeju Magnetskom, ruskom pravniku koji je 2009. preminuo u zatvoru. Sankcije usvojene u okviru američkog zakona "Magnetski" odnose se na sve one koji su pomogli u prikrivanju pritvora, zlostavljanja i smrti ruskog pravnika, koji je otkrio
niz korupcijskih afera.

Američko Ministarstvo finansija poručilo je tada da ostaje posvećeno "nastavku istrage o Magnetskom, uključujući i one koji su igrali ulogu u kriminalnoj zavjeri i prevari koju je on otkrio".

U junu 2018. godine izbio je veliki međunarodni skandal kada je jedan od najboljih nogometaša svijeta - Mohamed Salah, pozirao sa Kadirovom kojeg na Zapadu smatraju "tiraninom i vladarom života i smrti u maloj ruskoj pokrajini".

Kadirov je, zanimljivo, i ranije pokazivao zanimanje za Balkan i politiku Bošnjaka, a u proljeće 2018. godine je od reisul-uleme Islamske zajednice Crne Gore Rifata Fejzića tražio da Bošnjaci u toj zemlji ne glasaju za Mila Đukanovića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije