Sirija / Bitka za Alep bliži se kraju: Jedni slave, drugi poručuju "ovo je sudnji dan"

13. 12. 2016. u 15:01:00 Fena/Hina

Shares: 0

Sirijska vojska i njeni saveznici preuzeli su punu kontrolu nad svim okruzima u Alepu, nakon što su se pobunjenici povukli iz grada, saopćio je danas neimenovani izvor iz sirijske vojske.

„Odbrana pobunjenika jučer je slomljena, što je omogućilo veliko napredovanje sirijske vojske u više od polovinu preostalih dijelova Alepa, koji su bili pod kontrolom pobunjenika, i dovelo do povlačenja pobunjenika u nekoliko okruga na zapadnoj obali rijeke“, javlja Reuters.

Sirijska vojska i njeni saveznici su pred proglašenjem pobjede u Alepu, rekao je ranije izvor u sirijskoj vojsci, nakon što su pobunjenici u tom, drugom po veličini sirijskom gradu danas svedeni na veoma malu teritoriju koju neprestano zasipaju bombe. Reutersov izvještač u zoni koju pod kontrolom drže snage sirijske vlade, javlja da se bombardiranje pobunjeničke zone u Alepu nastavilo jučer bez prestanka, dok jedan civil koji je tamo "zaglavljen" opisuje situaciju kao "sudnji dan".

"Borbe u istočnom Alepu trebale bi brzo biti okončane. Pobunjenici nemaju mnogo vremena. Ili će morati da se predaju, ili će umrijeti", rekao je novinarima u Alepu general Zaid al-Saleh, načelnik sigurnosnog komiteta vlade za taj sirijski grad, prenosi Tanjug.

Sirijski opservatorij za ljudska prava saopćio je da je 60 ljudi, uključujući civile i borce, ubijeno jučer granatama ili iz vatrenog oružja,  kada je sirijska vojska izvela juriš na nekoliko kvartova pod kontrolom pobunjenika u Alepu. Pobunjenici su se jučer popodne povukli iz svih četvrti na istočnoj strani rijeke koja protiče kroz Alep, nakon što su protekle noći izgubili kvart Šeik Said, na jugu male teritorije koja je ostala u njihovim rukama, navodi Sirijski opservatorij za ljudska prava, sa sjedištem u Londonu.

Pobunjenička enklava, koja se brzo smanjuje, prepolovila se za samo nekoliko sati, a direktor Opservatorija Rami Abdul Rahman rekao je da bici za Alep dolazi kraj.

U distriktima koje su zauzele vladine snage, vojnici su već počeli da slave pucajući u zrak, a vozači da trube sirenama najavljujući  pobjedu, pokazuju snimci koje je objavila sirijska državna televizija. Rusko ministarstvo za odbranu saopćilo je jučer da je 728 pobunjenika položilo oružje u protekla 24 sata i da su prešli u zapadni dio Alepa, kao i da je 13.346 civila u istom tom periodu napustilo distrikte pod kontrolom pobunjenika u Alepu.

Iako bi pad Alepa zadao ogroman udarac pobunjenicima koji pokušavaju da sirijskog predsjednika Bashara al-Assada svrgnu s vlasti, Assad bi i dalje bio daleko od uspostavljanja kontrole u cijeloj zemlji, budući da veliki dijelovi Sirije ostaju u rukama pobunjenika, a  takozvana Islamska država je u nedjelju ponovo zauzela drevni grad Palmiru, navodi Reuters.

Iz Alepa stižu kontradiktorni izvještaji, zapadni mediji objavljuju dramatične slike iz ovoga grada, pobunjenici tvrde da svijet mirno posmatra genocid, ruski mediji, pak, javljaju o slavlju s ulica Alepa, a, s druge strane, Ured UN-a za ljudska prava nedavno je objavio kako sirijske pobunjeničke grupe blokiraju civile i ne dozvoljavaju im da bježe iz istočnog dijela Alepa.

„Javljeno je da su neke od civila koji su pokušali pobjeći blokirale oružane opozicione grupe“, izjavio je glasnogovornika Ureda Rupert Colville novinarima u Ženevi.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

Tagovi: Sirija Alep

NEMA KOMENTARA